Ecograf 4D, cuşcă Rocher şi băi galvanice la un spital din Gorj
Ambulatoriul de pe lângă Spitalul Orășenesc din Bumbești Jiu și-a început în forţă activitatea, punând la dispoziţie posibilitatea unor investigaţii cu aparatură de ultimă generație. În cadrul ambulatoriului funcţionează un ecograf 4D, dar și băi galvanice și alte aparate de hidroterapie. Ambulatoriu este dotat chiar și cu o cușcă Rocher, un aparat folosit în kinetoterapie.
Ambulatoriul Spitalului Orășenesc din Bumbești Jiu funcționează de circa 4 luni, oferind servicii de balneofizioterapie, însă abia acum și-a început activitatea pe toate specialitățile. Realizarea acestui ambulatoriu integrat face parte dintr-un proiect de investiții obținut de administrația locală, finanțat prin Programul Operațional Regional. (POR). Valoarea proiectului a fost de 4.3 milioane lei.
Ecografe 3D şi 4D
În cadrul ambulatoriului funcţionează trei ecografe, două 3D și unul 4D, acesta din urmă fiind amplasat în cabinetul de Obstetrică - Ginecologie. "Avem aparatură de recuperare sau de fizioterapie. Aș da exemplu aparatura pentru terapie combinată, pentru terapie unde scurte, shockwave, baie 4 celulară galvanică. De asemenea, avem pentru kinetoterapie o cușcă Rocher. Avem o baie cu duș subacval, parafină, magentoterapie. Pe partea de chirurgie avem un aparat de videoendoscopie și un ecograf 3D. Mai avem unul pentru cabinetul de medicină internă. Aici avem și un spirometru modern, EKG, fiecare cabinet are câte un monitor pentru funcții vitale", a declarat Aurel Stolojanu, directorul unității spitalicești.
Cabinetul de neurologie este dotat cu un encefalograf. În cadrul laboratorului de radiologie funcționează un aparat cu raze X modern și un mamograf. În cadrul ambulatoriului mai funcționează și un osteodensitometru.
Serviciile de fizioterapie, cele mai solicitate
Cel mai solicitat serviciu din cadrul ambulatoriului este cel de fizioterapie, recuperare neurologică. Fondurile alocate pentru acest an sunt prea mici, spun autoritățile locale, existând cereri din partea cetățenilor ce nu pot fi onorate. Astfel, selecția se face pe principiul primul venit, primul servit, spun cei din conducerea spitalului. "Am finalizat acest proiect și întregul ambulatoriu este funcțional. Noutăţi sunt pe partea de recuperare neurologică. Suntem și singurul spital care avem această componentă și la această parte de recuperare în ambulatoriu este una care funcționează și are o adresabilitate extraordinar de mare. Din păcate, nu s-a reușit să se contracteze acest servicii. Am vorbit cu medicul care se ocupă de această specialitate și spunea că până în decembrie tot ce este contactat este ocupat", a declarat Constantin Bobaru.
Autoritățile locale spun că vor găsi soluții astfel încât acest serviciu să fie finanțat mai mult prin Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Gorj. Joi, 1 septembrie, președintele Consiliului Județean și cel al CAS Gorj vor merge la Bumbești Jiu pentru a discuta despre această posibilitate.