Dumitraşcu despre CEO: Aşa, nu o mai duce mult!
Preţul mic al energiei, cererea scăzută şi activele excedentare sunt, potrivit lui Gabriel Dumitrașcu, șeful Consiliului de Supraveghere din CE Oltenia, problemele care ar putea duce compania în insolvență.
Gabriel Dumitraşcu, care e și şeful direcţiei de privatizare din Departamentul pentru Energie, a declarat într-o conferință de presă că, în 2007-2008, costurile de producţie ale termocentralelor din CE Oltenia erau 200-220 de lei/MWh, iar acum compania vinde un MW cu 170 de lei, sub costurile de producție. „Numai că, la acest preţ, nu o mai poate duce mult pe o piaţă unde cererea a scăzut foarte mult, la fel şi preţurile, sub presiunea producţiei eoliene. Fuziunea nu a fost făcută pe principii sănătoase, ci pe principiul că partea viabilă, profitabilă, va hrăni zona cu probleme, respectiv producţia de cărbune. De aceea trebuie să găsim soluţii pentru ca societatea Complexul Oltenia să poată să mai activeze în piaţă, întrucât deţine grupuri vitale pentru sistemul energetic. Trebuie modificate reglementări şi reguli de funcţionare”, a declarat Gabriel Dumitraşcu.
Ciurel: Avem prea multe termocentrale, prea multe cariere
Șeful supraveghetorilor spune că autorităţile trebuie să găsească o soluţie de a externaliza activele excedentare ale Complexului. Şi directorul general al CE Oltenia, Laurențiu Ciurel, declara acum câteva luni că avem prea multe cariere și termocentrale. „Orice specialist mai mic sau mai mare în minerit observă că noi suntem dimensionaţi pentru o producţie de 30 de milioane de tone, dar piaţă există pentru 20-22 de milioane de tone. Noi nu avem prea mulţi oameni pentru că sunt locuri de muncă descompletate, noi avem prea multe cariere, prea multe termocentrale. Dar în special prea multe cariere. Ori o carieră nu e simplă gaură în pământ, ci o investiţie cu o perioadă de creştere şi închidere în urma unui plan de închidere. Nu poate Ciurel sau Directoratul să decidă cu de la sine putere: de mâine închidem Roşia. Pentru că nu e o chestie pe care o încui şi pleci acasă. Închiderea unei cariere costă zeci de milioane de lei şi se face pe o perioadă lungă de timp”, a declarat directorul Ciurel.