Distrugătorii lumii (ep. 3)
V-am făcut o trecere în revistă a efectelor unei explozii nucleare, dar și a numărului de astfel de explozii care s-au produs, voluntar, pe suprafața Terrei. Dar au fost doar explozii voluntare? În afară de accidentele de la centralele nucleare, Pământul a mai fost supus, în câteva situații ținute strict secrete pentru mai multe zeci de ani, unor amenințări cu bombă mult mai periculoase și mult mai greu de crezut. Ținta? Propriii cetățeni ai celor care făceau bomba.
Să luăm un singur exemplu, desecretizat recent și prezentat pe larg în The Guardian pe 20 septembrie 2013: pe 23 ianuarie 1961, un bombardier american B-52 transporta două bombe cu hidrogen pe deasupra Carolinei de Nord. Din cauza unei defecțiuni a avionului, cele două bombe au căzut pe pământ și s-au comportat exact cum s-ar fi comportat o bombă lansată asupra unui teritoriu inamic: li s-au deschis parașutele, s-a aprins fitilul și... Și, în mod incredibil, un mic mecanism de siguranță s-a activat (singurul dintre cele trei gândite să acționeze în astfel de cazuri) și nici una dintre bombe nu a explodat. Fiecare dintre cele două bombe conține 4 megatone de TNT. Ca să vă explic așa, mai pe înțeles: dacă o singură bombă ar fi explodat, s-ar fi întâmplat cu o forță de 26 de ori mai distructivă decât cea de la Hiroshima. Pierderile de vieți omenești ar fi fost de câteva milioane, cu orașe ca Washington sau chiar New York grav afectate. Totul s-a întâmplat la doar trei zile după ce John F. Kennedy venise în funcție. Mulți ani mai târziu, câțiva oameni implicați în respectiva administrație au recunoscut că problema North Carolina a demonstrat că un accident nuclear autoprovocat se putea întâmpla mult mai ușor decât anticipaseră specialiștii.
Incidente ca acela din Carolina de Nord s-au repetat în Rusia, Canada, Australia și China. De unele se știe, dar cele mai multe au rămas, cu siguranță, secrete. În timp ce ne temem de marele cutremur, însă, poate că altceva ar trebui să ne tulbure somnul, noaptea: că în timpul ăsta niște savanți nebuni (mai mult nebuni decât savanți) zboară pe deasupra capetelor noastre cu 30 de bombe ca aia de la Hiroshima ținute în echilibru instabil, pe nas.