Directorii de şcoli se plâng de organizarea greoaie a CA-urilor
Noua metodologie privind organizarea Consiliilor de Administraţie dă bătăi de cap directorilor instituţiilor de învăţământ de pe raza judeţului Gorj. Constituirea consiliilor de administraţie după noile reguli nu s-a finalizat încă în toate şcolile şi liceele din Gorj, ba chiar a fost nevoie de o hotărâre de Consiliu Local care să suplimenteze numărul de consilieri locali în consiliile de administraţie ale mai multor şcoli din Târgu Jiu. Cert este că noile consilii de administraţie pot propune în şedinţă schimbarea directorului unităţii de învăţământ.
Directorii şcolilor şi liceelor din Târgu Jiu spun că noua metodologie privind organizarea consiliilor de administraţie este un pic greoaie şi dificil de aplicat. Mulţi dintre directori lucrează încă la constituirea consiliilor de administraţie în noua formulă. Directorul Colegiului Naţional „Virgil Madgearu” din Târgu Jiu spune că CA-ul s-a întrunit o singură dată de la începutul acestui an şcolar şi are 13 membri din care trei sunt consilieri locali. „Potrivit noilor reglementări, CA ar trebui să se întrunească în formulă completă, însă în caz de urgenţă este foarte greu să-i aduci pe toţi la şedinţă. Pe de altă parte sunt consilieri locali care sunt membri în mai multe consilii de administraţie şi este greu, deşi nu coincid şedinţele de întrunire. E greoaie organizarea CA”, a declarat Petre Ciungu, directorul Colegiului Naţional „Virgil Madgearu”.
Mai mulţi părinţi, mai puţini profesori
Începând cu acest an şcolar, s-a modificat şi componenţa consiliilor de administraţie de la nivelul şcolilor şi liceelor. „De la începutul anului ne-am întrunit de trei ori. S-a modificat puţin componenţa în sensul că până acum proporţia era de 60% profesori şi 40% consilieri locali şi părinţi, acum e 60% părinţi şi consilieri locali şi 40% profesori ceea ce mi se pare şi normal, şcoala nu este a profesorilor, ci este a comunităţii locale”, a declarat Marius Buzerea, directorul Colegiului Tehnic „Gheorghe Magheru”. Acesta a fost şi motivul pentru care Consiliul Local Târgu Jiu a suplimentat prin hotărâre numărul de consilieri locali în mai multe şcoli din municipiu. „În baza art.96, pct.2 din Legea Educaţiei, mai multe unităţi şcolare au solicitat suplimentarea numărului reprezentanţilor Consiliului Local în Consiliul de Administraţie. Ex. Şcoala Gimnazială „Constantin Săvoiu”, Şcoala Gimnazială „Pompiliu Marcea”, Şcoala Gimnazială „Gheorghe Tătărăscu”, Şcoala Gimnazială „Alexandru Ştefulescu” şi Şcoala Gimnazială „Voievod Litovoi”, se arată în hotărârea de Consiliu Local din 20 octombrie 2014. Formalităţile de întrunire a Consiliului de Administraţie la nivelul şcolii sunt greoaie şi din cauză că acelaşi consilier local poate fi membru în mai multe CA-uri. Un exemplu în acest sens este consilierul local Emilia Horhoianu care face parte din CA-ul Colegiului Naţional „Spiru Haret”, din CA-ul Colegiului Naţional „Virgil Madgearu”, din CA-ul Şcolii Gimnaziale „Ecaterina Teodoroiu” şi CA-ul Grădiniţei „Lumea Copiilor”. Pentru a veni în întâmpinarea unor astfel de situaţii, sunt discuţii în acest moment la minister pentru ca legea să îi permită Consiliului Local să numească în CA-urile şcolii şi consilieri din lista de supleanţi a partidelor politice.
Printre atribuţiile Consiliului de Administraţie din cadrul şcolilor se numără aprobarea bugetului unităţii de învăţământ, avizarea planurilor de investiţii, aprobarea burselor şcolare. Din acest an, Consiliul de Administraţie al unităţilor de învăţământ poate propune eliberarea din funcţie a directorului unităţii cu votul a două treimi din totalul membrilor consiliului de administraţie.