Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

De ce nu poate falimenta ARCOM S.A. ?

La ultima întâlnire cu preşedintele consiliului de administraţie ARCOM S.A., Mihai Oprea, am avut în faţă o persoană după chipul şi asemănarea patronului şi partenerului său de afaceri Gigi Becali. Un oltean tupeist care fusese numit la conducerea celui mai cunoscut brand în construcţiile româneşti, o fostă firmă de a Securităţii. La vremea aceea, jurnalistul, adică eu, încerca să-i transmită Oracolului din Ghencea că pe lângă brandul cu pricina se căptuşise şi cu responsabilitatea celei mai mari găuri din economia naţională. Investiţia externă din Ucraina, cunoscută sub numele de CIM Krivoi Rog. Un combinat în care România investise fără rost, timp de 20 de ani, sute de milioane de dolari de la buget. Guvernele post-decembriste s-au succedat şi au pasat unul altuia sacul fără fund. Asta n-ar fi fost nimic, dar angajaţii moşteniţi de la fosta conducere, veşnici pe posturi bine plătite, devalizau patrimoniul ARCOM şi avuţia statului în acelaşi timp. Oprea părea sigur pe el şi spunea că dacă va fi nevoie, va schimba numele firmei pe care o conduce şi tot va scăpa de povara combinatului ucrainean. Timpul a trecut. Hoţia de la Krivoi Rog a fost mediatizată în presa centrală. S-au făcut anchete şi dosare penale, au fost demişi oameni. După schimbări minimale în conducerea filialei ARCOM Krivoi Rog., unde se fura la greu, a lovit şi criza. Creditele au căzut, imobiliarele deasemenea, iar majoritatea firmelor de construcţii sunt pe butuci. Firma condusă de geniul afacerilor Mihai Oprea este mai falimentară ca niciodată, cu datorii estimate la 3 milioane de euro. Numai puţin de 5 firme partenere au cerut în ultima lună falimentul ARCOM S.A. unde Gigi Becali deţine 70% din acţiuni. Sute de angajaţi au fost daţi afară, unii dintre aceştia fiind în proces cu firma la care au lucrat o viaţă.
Cum a ajuns fanionul construcţiilor externe româneşti în această stare este greu de explicat. Povestea începe cu anii ’90, când Securitatea a fost nevoită să-şi reducă afacerile cu armament pe zona arabă. Apoi, a urmat jaful privatizării ARCOM S.A. prin metoda MEBO din 1994, când o mână de oameni de la conducerea societăţii, în frunte cu ofiţerul Secu Florescu, a pus mâna pe patrimoniul uriaş moştenit de la statul comunist.
Parastasul ARCOM S.A. a rămas în sarcina patronului clubului Steaua şi a afaceristului Mihai Oprea. Paradoxal, situaţia companiei se poate schimba de la o zi la alta. Asta pentru că ARCOM S.A. nu poate fi falimentată cât timp este prin lege antreprenor general la combinatul de la Krivoi Rog. Ar fi păcat să se piardă dosarele Securităţii din arhiva firmei, dar şi evidenţele cu apartamente date şpagă demnitarilor care închideau ochii la deconturile fictive ale fostei conduceri ARCOM către Ministerul de Finanţe. Şi nu-s puţini aceia. Locuiesc la grămadă în complexurile rezidenţiale ridicate de arcomişti pe străzile Nerva Traian şi Calea Plevnei din capitală. 


Vizualizări: 621

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: