Cum s-a mobilizat USR să blocheze o televiziune online înainte de alegeri

Liderii USR Gorj au fost mobilizați înainte de alegerile locale de anul trecut pentru a raporta pagina de facebook a unei televiziuni locale. Mesajul trimis pe un grup intern de comunicare al USR Gorj a ajuns abia acum în spațiul public, dar autenticitatea lui a fost confirmată de președintele USR Gorj, deputatul Radu Miruță, care a îndemnat atunci la raportarea paginii.

Mai mulți jurnaliști din Gorj au avut probleme cu paginile de socializare în perioada campaniei electorale, acestea fiind suspendate din cauza raportărilor masive. De multe ori a existat suspiciunea că partidele politice se organizează pentru a raporta paginile jurnaliștilor sau ale trusturilor de presă.

Târgu Jiu TV este o televiziune online, care a fost raportată de useriști înaintea alegerilor locale de anul trecut. Radu Miruță, ajuns între timp deputat, le-a cerut atunci liderilor de filiale să raporteze pagina. “Săptămâna trecută, într-o emisiune comandată de adversari, Târgu Jiu TV a insultat întreaga listă de consilieri locali Târgu Jiu și consilieri județeni într-un mod abject. Până vedem în cadrul echipei cum facem cu o plângere în instanță pentru insultele și neadevărurile spuse vis-a-vis de mulți colegi din USR, vă rog să ne mobilizăm puțin pentru a îi raporta pagina”, se arată în mesaj.

Miruță a confirmat că a trimis acest mesaj. “Este un mesaj din perioada campaniei alegerilor locale din iunie 2020 când de pe acea pagină de Facebook s-au scris lucruri care încalcă politica Facebook”, a transmis deputatul USR.

Acesta a subliniat că a apelat la un mecanism al Facebook. “Tocmai acesta este și rolul mecanismului pus la dispoziție de către Facebook. Atunci când cineva consideră că sunt încălcate standardele, semnalizează acest lucru, iar algoritmii Facebook analizează acest lucru și, dacă îl găsesc valid, acționează în conformitate cu politica acceptată de toți utilizatorii platformei”, a mai comunicat Radu Miruță.

Într-adevăr, orice persoană care se simte lezată poate apela la acest mecanism, problema apare atunci când un lider de partid își mobilizează colegii să raporteze, poate chiar și pe unii care nu au văzut emisiunea. Mai mult, Miruță a scris explicit în mesaj că, printr-o raportare masivă, pagina care găzduia televiziunea online putea fi închisă chiar în săptămâna de dinaninte de alegeri “Astfel, dacă ne mobilizăm puțin, îi închidem pagina vreo săptămână chiar înainte de alegeri”, a scris Miruță, dând apoi indicații cu privire la cum se face raportarea paginii.

Miruță a explicat acum că “emisiunea leza o echipă, nu doar un om”, iar cei mobilizați au fost chiar candidații la care se făcea referire.

Mai mult, deputatul a transmis că nu i se pare ok faptul că mass media tace atunci când se propagă o știre falsă în spațiul public.

Galerie foto


Vizualizări: 3,015

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: