Cum pierde Consiliul Judeţean un proiect de milioane de euro
Județul Gorj riscă să piardă fondurile europene alocate pentru derularea proiectului ”Sistemul de management al deșeurilor”. Și asta deoarece Consiliul Județean (CJ) Gorj, beneficiarul proiectului, nu își mai permite să asigure cofinanțarea, care a crescut foarte mult. Gorjul se numără pe lângă cele 17 județe din țară avertizate de ministrul Mediului, Laszlo Borbely, că riscă retragerea sprijinului dacă nu reușesc să pregătească aplicațiile de finanțare pentru aceste proiecte.
Conform ghidului, Uniunea Europeană asigură 80% din finanțare, 18% este partea Guvernului României, iar beneficiarul, CJ Gorj, trebuie să asigure cota de 2%, care reprezintă cofinanțarea. La nivelul județului Gorj au fost realizate în mai bine de doi ani cinci stații de transfer la Târgu Cărbunești, Novaci, Turceni, Motru, Rovinari și Turceni, precum și un depozit central, care este licențiat să lucreze din luna ianuarie a anului 2010. Proiectul este desfăşurat pe o perioadă de 30 de ani şi valoarea proiectul este de 28 de milioane de euro pe an.
CJ Gorj este în pericol să piardă finanțarea europeană pentru proiectul Sistemul de management integrat al deșeurilor pentru că nu are bani necesari pentru asigurarea celor 2%, ce reprezintă cofinanțarea. Radu Angheloiu, vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, spune că la nivelul județului nu există probleme de natură juridică și administrativă, ci sunt probele cu banii. Dacă în urmă cu un an suma pe care trebuia să o achite CJ Gorj era de doar 420.863 euro, în acest moment suma a ajuns la 2,5 milioane euro, sumă imposibil de achitat, așa cum spun reprezentanții instituției.
“Singura noastră problemă este finanţarea. CJ trebuie să asigure cei 2% care reprezintă cofinanţarea acestui proiect, peste 2,5 milioane de euro. În această sumă intră şi banii către consorţiul de consultare, şi alte cheltuieli, printre care şi TVA nerambursabil”, spune Radu Angheloiu. Vicepreședintele CJ Gorj mai spune că în afară de un milion de euro pe care cu chiu, cu vai ar putea fi suportat de această instituție, restul ar trebui să fie asigurat de Guvern. ”Vom solicita bani, sprijin de la fondul de rezervă al Guvernului, căci, dacă nu ne ajută, trebuie să găsim alte soluţii. Noi sperăm în ajutorul Guvernului. CJ Gorj poate suporta cam un milion de euro din acestea 2,5 milioane euro, facem un efort şi îi asigurăm cu chiu, cu vai. Dacă nu ne ajută noi nu vom putea susține acest proiect”, menționează Radu Angheloiu.
AVERTISMENT
Radu Socolovschi, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Gorj spune că până în 2012 cantitatea de deșeuri colectată trebuie să fie de 15% din totalul acesteia, altfel autoritățile locale vor da socoteală. La ora actuală, procentul de colectare la nivel național se situează între 1% și 2%. ”Colectarea trebuie să se facă selectiv astfel încât să se apropie de 15% pentru că dacă nu se conformează s-ar putea ca cei de la Comisia Europeană să se sesizeze și este un lucru contraindicat”, spune Radu Socolovschi. Dacă nu se va colecta 15% din totalul cantității, diferența se va plăti de la autoritatea locală.
TOP
La nivelul județului Gorj s-a realizat și un top al localităților în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor. Printre fruntașele la acest capitol se află localitățile Turceni, Târgu Jiu, Bolboși, Rovinari, Baia de Fier, Bumbești-Jiu, Stănești, iar codașele colectării sunt localitățile Arcani, Ciuperceni, Telești, Câlnic, Glogova, Motru, Dănești, Schela, Progoria.
ROATĂ
Interesant este că problema cofinanţărilor a fost semnalată de primăriile din Gorj, care sunt pe punctul de a pierde proiecte cu finanţare de la UE. Între timp, CJ Gorj nu a spus nimic despre problema în care se afla. Instituţia cere bani la Guvern, în condiţiile în care Guvernul dă oricum 18 la sută.