Corupţie şi atât?
Reţineri, condamnări, arestări, urmăriri penale şi, desigur, percheziţii. Sunt subiectele dezbătute de dimineaţa până seara pe canalele de ştiri, unde cu greu îşi mai face loc o ştire electorală. Corupţia este o temă importantă şi care va influenţa votul alegătorilor. Şi totuşi, nu este normal să fie singura temă de campanie electorală. Cei 14 candidaţi la preşedinţia României trebuie să aibă posibilitatea să vorbească şi despre economie, locuri de muncă, învăţământ, sănătate, protecţie socială, diaspora şi aşa mai departe.
Nu ştiu cât au furat parlamentarii şi miniştrii României, încât trebuie băgat unul pe zi la zdup. Dar, dacă s-a ajuns la situaţia de astăzi, este şi pentru că DNA, spre exemplu, care funcţionează de pe vremea lui Năstase, când se numea PNA, a dormit în bocanci opt ani din zece. La fel au dormit multe alte organe de anchetă, de fapt cam toate, pe care le-a apucat acum să recupereze timpul pierdut. Normal, dacă vrei să înghesui toţi hoţii din ultimii 10-15 ani într-o jumătate de an, ţara asta pare blestemată. Nicio masă fără peşte, nicio zi fără percheziţii.
Se aude că în octombrie DNA la ajunge şi la Târgu Jiu, iar prin noiembrie la judeţ. Poate e aşa, poate nu. Personal, nu mi-aş dori să vină în plină campanie electorală, mai ales că faptele care se vehiculează sunt unele destul de vechi. Era bine ca DNA să vină mai demult, măcar atunci când presa a scris despre faptele respective. Dacă nu a făcut-o, ar fi decent să lase să treacă şi campania electorală. Măcar şi pentru faptul că nimeni nu crede în anchetele declanşate în plină campaniei electorală, la fel cum nimeni nu crede în anchetele de presă despre politicieni publicate doar înainte de alegeri.
Şi aş mai vrea să văd la DNA că dă cineva explicaţii pentru dosarele ţinute ani la rând în sertare. Să îl luăm de exemplu pe Mazăre, băgat la zdup o zi, după care o jumătate de an nimeni nu i-a mai cerut o declaraţie legată de acel dosar. Va fi probabil chemat şi el în campanie la noi audieri, când o fi vreo zi neocupată cu arestări.
Probabil vor fi cititori care au înţeles că DNA trebuie să închidă ochii la furăciunile politicienilor. Nu, dar trebuie să-i deschidă la timp sau măcar să dea explicaţii de ce nu a făcut-o. Şi trebuie mai multă treabă şi mai puţină televizare. Pentru că procurorii nu vor avea parte mereu de judecătorii care trebuie, pentru a avea parte de condamnări în dosare cu multă literatură şi puţine probe. Este o etapă, care va trece. Nu pentru că va ajunge Ponta la Cotroceni şi îi va lăsa pe magistraţi fără independenţă. Vor avea în continuare. Va veni însă ziua când informaţii legate de coordonarea dosarelor penale cu evenimentele politice vor ieşi la iveală, cu probe. Poate nu acum, poate peste zece ani. Cam cu întârzierea cu care instrumentează şi procurorii de azi cele mai multe dosare.