Redacția Pandurul angajează! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la [email protected] până la data de 15 ianuarie 2025.

Căutăm jurnaliști entuziaști, cu dorința de a face diferența. Experiența este un plus, dar dacă ai talent, ne dorim să te cunoaștem chiar dacă ești la început de drum! Vrem să ai abilități excelente de scriere și documentare, ar ajuta să ai capacitatea ori deschiderea de a lucra sub presiunea termenelor limită. Noi îți oferim un mediu de lucru prietenos și creativ, unde ideile tale vor fi valorizate, șansa de a crește profesional, prin acces la traininguri și mentorat de la cei mai buni din domeniu, posibilitatea de a lucra la materiale care au impact real în comunitatea din Târgu Jiu și nu numai și un pachet salarial atractiv, adaptat pe experiența și performanța ta.

 

(închide)

Contradicţii Boza – Ciurel pe stocul de cărbune. Ce spune ministrul!

Lipsa stocurilor de cărbune de la Complexul Energetic Oltenia a devenit un subiect național, după ce ministrul energiei Toma Petcu a declarat că este nemulţumit de activitatea conducerii companiei. CE Oltenia a funcționat cu 11 grupuri, dar marți după amiază a trebuit să oprească două din cauza unor probleme. De asemenea, în cariere, din cauza gerului, pentru o oră au fost oprite utilajele. Ce stoc are CE Oltenia a fost subiect de discuție, prin media, între actualul director Sorin Boza și fostul manager Laurențiu Ciurel. În timp ce aceştia se certau prin presă, în cariere muncitorii primeau ceai cu zăpadă.

Fostul manager al CE Oltenia, Laurențiu Ciurel, a afirmat că CEO are un stoc de 400 de mii de tone de cărbune, care asigură funcţionarea pentru doar patru zile. Directorul general al companiei Sorin Boza a declarat la televizor că stocul CEO este de 800 de tone. Boza a fost întrebat de jurnaliştii de la Tele 3 dacă asta înseamnă o funcţionare de 8 zile, Ciurel spunând că se consumă 100 de mii de tone pe zi. Boza susţine că nu se funcţionează în fiecare zi cu 11 grupuri și că în cariere se lucrează continuu. „Îl respect pe domnul Ciurel și-l voi respecta atâta timp cât și dumnealui mă va respecta pe mine. Compania are stoc 801 mii de tone. Opt zile dacă în următoarele zile ne culcăm. Noi mergem cu carierele nonstop“, a declarat Boza.

Ciurel a intervenit la radio şi a spus că celelalte 400 de mii de tone sunt în depozitele din Motru și nu pot fi transportate pe gerul acesta.

Ministrul, nemulţumit de CEO

Cel care acuză acum, Ciurel, a avut aceeaşi problemă cu fostul ministru Victor Grigorescu. La finalul anului 2014, când a fost numit ministru al energiei Victor Grigorescu, Laurențiu Ciurel a fost apostrofat public pentru lipsa stocurilor de cărbune. La scurt timp, Ciurel a și fost demis pentru neîndeplinirea indicatorilor.

Ministrul energiei, Toma Petcu, și-a exprimat nemulțumirea față de activitatea de la CEO, nu cu privire la stocuri, ci cu privire la transport. O mare parte din stocul de cărbune este la Motru, transportul pe calea ferată fiind îngreunat de temperaturile scăzute. "M-a nemulţumit ce s-a întâmplat la CE Oltenia. Stocul de cărbune este foarte bun. Din păcate, transportul către centrale nu a fost optimizat (...) Vom face o analiză să vedem de ce aceşti oameni care au condus si au fost responsabili de acest lucru nu au evaluat si nu au mers si pe o situație în care ar putea să funcţioneze la o capacitate maximă, cu toate grupurile", a precizat Petcu.

Două grupuri oprite

Și, pentru ca situația să fie și mai greu de gestionat de Boza, două grupuri de la Turceni au cedat și au fost oprite pentru câteva ore. Ministrul a declarat că cele două blocuri nu au fost oprite din lipsa cărbunelui, așa cum se vehicula. Unul a fost oprit deoarece a înghețat banda care alimentează termocentrala cu lignit, iar altul are probleme tehnice. Toma Petcu a mai spus că un grup va reveni în sistemul energetic în câteva ore, iar altul probabil marţi la ora 24.00. De asemenea, excavatoarele de la mai multe cariere din zona Rovinari au fost oprite marți dimineața, preț de o oră, din cauza gerului.

Conducerea Sucursalei Miniere Roșia-Rovinari a luat această decizie pentru a nu pune în pericol viața minerilor, dar și pentru ca utilajele să nu se defecteze. "De dimineață am oprit de la 7 la 8, când au fost temperaturi de minus 20 de grade. Am oprit la Tismana, Peșteana. Funcționează numai excavatoarele pe cărbune și mixt, nu și cele pentru descopertă. Restul oamenilor au fost redistribuiţi. Am suplimentat oamenii ca să poată să-și mai ia pauze, să se încălzească", a declarat Iustin Ioniță, directorul Sucursalei Miniere Roșia-Rovinari. 

La minus 18 grade CEO ar trebui să oprească activitatea. Cât despre necesarul de cărbune, directorul Ioniță a spus că produc mai mult decât consumă termocentralele.

Pentru muncitori, ceai cu zăpadă

Ultimii luați în calcul, cei care muncesc pe aceste temperaturi, sunt angajații CEO. Ei au primit plicuri de ceai pentru a-și face ceai cald, dar un lider sindical spune, ironic, că aceștia trebuie să și-l pregătească cu zăpadă, pentru că nu au apă asigurată.  „Doar dai un pliculeț de ceai și unul de zahăr și spui asta este. Sunt subunități unde nu mai au nici contract. Dăm ceai cald, dar cu ce-și fac ceai, cu zăpadă? Umilim salariații!“, a spus Căldărușe. El a mai spus că temperaturile resimțite în cariere și termocentrale sunt de minus 30 de grade.

Liderul sindical Pîrvulescu crede că societatea va face faţă provocării de a asigura energie, deoarece vor scădea temperaturile. El subliniază însă că CEO asigură energie, deşi are mai puţin cu 4.000 de oameni.

BLOCAJ

Noul ministru nu știe sau uită situația CE Oltenia, dat fiind că are pretenții ca o companie pe care Guvernul a ignorat-o să susțină acum furnizarea de energie. CE Oltenia are mari probleme cu exploatarea cărbunelui, cele mai multe cariere fiind blocate de procesul de expropriere. În acest moment sunt în așteptare hotărâri pentru exproprieri la carierele Jilț Sud și Roșia. De asemenea, atunci când spun CE Oltenia, guvernanți spun și restructurare.

COMUNICAT CEO

„CE Oltenia dispune de suficient cărbune pentru producerea de energie electrică necesară onorarii contractelor de vânzare energie perfectate şi inclusiv pentru menținerea stabilității SEN în aceasta perioadă, cărbunele dovedind permanent că este cea mai sigură sursă de producere a energiei electrice, indiferent de condițiile atmosferice“, susţine CEO într-un comunicat de presă.

Vizualizări: 2,628

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: