Condescu: Dacă directorii vor să anuleze CCM, vor vedea reversul medaliei
„Un sindicat puternic poate să distrugă o întreprindere”, este avertismentul liderului sindical Marin Condescu pentru directorii care doresc să taie cota de 6,5 la mie din fondul de salarii, prevăzută în Contractul Colectiv de Muncă. Afirmaţia a fost făcută vineri la Radio Infinit, unde Condescu le-a mai transmis „directorilor care se tem de DNA” că ştiau atunci când au fost numiţi că trebuie să-şi asume responsabilităţi. CE Turceni a făcut acţiune în instanţă pentru a cere anularea punctului respectiv din CCM, SNLO a anunţat că sistează plăţile, doar CE Rovinari fiind dispus să păstreze contractul.
Startul a fost dat de CE Turceni, care a introdus o acţiune de constatare în instanţă, pentru a afla dacă este legală virarea către sindicate a cotei de 6,5 la mie raportat la fondul de salarii. Imediat după aceea a urmat declaraţia directorului general al SNLO, Daniel Burlan, care a spus că nu va mai da un ban sindicatelor până la finalizarea procesului intentat de Turceni.
Marin Condescu aminteşte că prevederea există în Contractul Colectiv de Muncă, pe care şi administraţia l-a semnat. „Pentru mine, un gest foarte nelalocul lui mi s-a părut al celor din conducerea unităţilor, care ştiu că au încheiat un contract colectiv de muncă, iar toate prevederile contractului sunt publice. Nu există nici un articol care să fie secret. În cadrul parteneriatului pe care l-am convenit cu administraţia, şi partea sindicală şi administraţia au anumite responsabilităţi dincolo de acea luptă oarbă pe care o gândim noi, fiindcă un sindicat puternic poate să distrugă o întreprindere. Există un fond pe care-l folosesc în activitatea pe care o au sindicatele. Respectarea contractului de muncă e obligatorie pentru părţi“, a declarat Marin Condescu.
Directorii au spus că le e frică de DNA
Mai mult, acesta şi-a arătat supărarea faţă de decizia luată de directorul Octavian Graure, aceea de a merge în instanţă. Erau şi alte soluţii, crede Condescu. „Dacă directorii care au spus că le frică de DNA sau de oricine are instrumentele posibile, să cheme la reconciliere sau să se adreseze instituţiilor care sunt în drept să analizeze prevederile contractului de muncă şi să ia o decizie. Dacă părţile care au încheiat un contract, după cum li se pare lor că se vorbeşte la piaţă, în stradă, vor să anuleze unilateral anumite condiţii, vor vedea şi reversul medaliei, pentru că această structură a ajuns aici funcţionând cu sindicate responsabile. Acest fond nu a fost inventat ca un beneficiu al cuiva, ca o necesitate“, a continuat Marin Condescu.
PRESIUNI
Marin Condescu spune că tot acest scandal are legătură cu alegerile. „Cei care ţipă acum nu mai au nici un fel de reprezentativitate, racolează câţiva oameni de bună credinţă. Astea apar în fiecare an electoral. Aţi văzut că foarte mulţi lideri de partid nu se războiesc cu partidele, cu doctrinele, ci cu sindicatele miniere care în opinia lor sunt decisive în opinia oamenilor. Înseamnă că avem credibilitate“, a declarat Condescu.
GREVĂ
Întrebat dacă, în contextul actualelor proteste, se gândeşte la vreo formă de a-şi arăta nemulţumirile, Condescu a spus că sindicatele pe care le conduce vor păstra ordinea. „Nu facem grevă dacă putem să negociem“, a spus liderul de sindicat.