Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Condamnaţi la intuneric!

O lume uitată de timp şi de guvernanţi îşi duce existenţa în beznă. Gorjeni pentru care progresul minim nu a pătruns în casele lor aşteaptă, în tăcere, un semn că civilizaţia va pătrunde şi dincolo de porţile lor. Trei familii din comuna Turburea depind lună de lună de gazul lampant şi sticla de lampă. Şi, mai grav, copiii îşi fac, la fel ca şi bunicii şi părinţii lor, temele la lampa cu gaz.
 În timp ce omenirea a ajuns la un nivel în care viaţa fără televizor sau internet pare de neimaginat, mai există încă oameni care trăiesc într-o altă lume. Există în Gorj oameni care nu ştiu ce înseamnă să priveşti un film la televizor, să asculţi o ştire la radio sau să te bucuri de tehnologia modernă. Şi asta nu pentru că nu ar vrea ei, ci pentru că în anul 2009 nu au curent electric. În comuna Turburea trei familii sunt nevoite să se descurce fără electricitate. O bătrână povesteşte că sunt zile în care nu are bani nici pentru un litru de motorină sau lumânări. În astfel de zile bătrâna stă pe întuneric. „Când am bani iau motorină, de cât am şi eu, o sută, cincizeci de mii. Dacă am bani. Dacă nu, stau pe întuneric, ce să fac? Pe întuneric mai dau cu capu’ de tavan, mă mai lovesc! Aşa trăiesc de o viaţă. Au fost zile în care nici bani de pâine sau legume nu am avut. Atunci nu mă mai gândesc la motorină pentru lampă. Sunt bătrână şi abia dacă mă mai pot descurca. Eu pensie nu am, ci doar un ajutor social de la primărie, care de-abia îmi ajunge ca să îmi cumpăr câte o pâine. De unde să mai am eu bani”. 
  

Secolul XXI: în lampă, motorină cu sare de bucătărie în ea

Bătrâna locuieşte într-o casă sărăcăcioasă la câţiva zeci de metri de drumul judeţean 661. De la casele care au curent electric şi până la locuinţele celor trei familii nu sunt decât câţiva zeci de metri, dar până acum nu s-a găsit o posibilitate de racordare la reţeaua electrică. „Au zis că ne bagă lumină. De fiecare dată domnul Iloiu, fostul primar ne-a minţit. Stăm aici de ani de zile la lumina lămpii. Sper că până mor să am curent, măcar să mor cu lumină”, spune bătrâna. Lămpile fac fum, aşa că pentru a nu i se afuma de fiecare dată camera, pune sare în motorină. „O ducem greu! Aprind lampa, se face fum! Ca să nu se mai afume camera punem sare în motorină. O dată am luat benizină de era să ia foc nepotul meu”. O altă problemă cu care se confruntă bătrâna este faptul că lămpii şi sticle de lampă nu se mai găsesc. „Noi trebuie să avem grijă de lampă. Că alta nu avem de unde să luăm. Acum nu se mai găsesc. Iar sticle nici atât. Fata mea, care stă şi ea la câţiva metri, nu lasă nici un copil să şteargă sticla de la lampă de frică să nu o spargă. E vai de noi! Lămpile le-am mai primit de la cei care au avut prin pod şi nu le mai folosesc că au curent”.  




Uitaţi de autorităţi 

Ana Ţamboi, fiica bătrânei, spune că a făcut nenumărate demersuri pentru a fi conectată la reţeaua electrică. Este greu de descris suferinta din sufletele acestor oameni, care se simt daţi la o parte, ignoraţi de oficialităţi, de reprezentanţii instituţiilor abilitate să le rezolve problemele. Femeia a scris chiar şi la preşedintele Românei, dar.. până acum tot fără curent a rămas. „Am scris peste tot. Am teancuri de scrisori. Am primit răspuns de la Preşedintele României. Dar.. tot fără curent am rămas”. Dezamăgită, femeia povesteşte că nu a fost drum făcut la primărie fără să se intereseze de curentul electric. Timp de 12 ani Teodor Iloiu a condus destinele comunei Turburea. Opt ani a fost primar şi patru ani viceprimar. Ana Ţamboi spune că l-a implorat de Iloiu să îi bage curent, dar degeaba. „A venit directorul de la Renel. A măsurat distanţa de la drum şi până la casă cu pasu’. Mi-a zis să mă duc la primărie că de ei ţine. Am fost la domnul Iloiu şi în loc să încerce să găsesacă o rezolvare mi-a zis că ce vreau, să mă ia de nevastă? Ăsta e vocabular şi comportament de primar? Şi de câte ori nu m-a jignit şi m-a scos din Primărie... Aşa întelege domnul Iloiu să se poarte cu cetăţenii. Stăm în beznă bătrâni şi copii. Stăm noaptea în case în beznă, singura lumină pe care o vedem este cea de pe marginea străzii”, a povestit femeia. 

Teme la lumina lămpii 

 Şi mai grav este faptul că există copii care îşi fac, la fel ca şi bunicii şi părinţii lor, temele la lampa cu gaz. Unul din băieţii familiei Ţamboi este elev în clasa a V-a şi este obligat să înveţe la lumina lămpii. „E foarte greu să înveţi la lampă. Când se întunecă afară iau lampa din perete şi o pun pe masă. La lumina lămpii îmi fac temele. Învăţ şi eu aşa cum pot”. Deşi suntem în secolul XXI şi nu mai concepem viaţa fără calculator sau fără telefon mobil, unii semeni de-ai noştri nu se pot bucura de aceste facilităţi ale lumii moderne. Băiatul dacă vrea să se uite la televizor este nevoit să meargă prin sat. „Dacă vreau să mă uit şi eu la televizor mă duc la nişte vecini care au curent. Acasă eu nu am decât un radio care merge pe baterie. Mai ascult şi eu o ştire sau muzică să nu mă plictisesc”, povesteşte băiatul. A fost operat de 12 ori în ultimi ani pentru că atunci când avea 3 ani s-a otrăvit. Ani de zile mama sa l-a pansat la lumina lămpii. „Cât timp am fost bolnav a fost greu. Mama mă pansa la lumina de la lampă sau lanternă”, spune băiatul. Ana Ţamboi îşi aminteşte şi ea că a trecut prin chinuri de fiecare dată când trebuia să schimbe un pansament sau copilul se îneca. „ El a fost operat de 12 ori. A avut un tub prin care se alimenta. Am fost nevoită să îl pansez la lumina de la lampă. Nimeni nu ştie prin ce am trecut. Ani de zile m-am chinuit cu el. Dacă mânca ceva exista riscul să se înece. Nimeni nu ştie prin ce am trecut”. 

Haine călcate cu fierul încins pe aragaz 
 În secolul XXI, când omul a ajuns de mult pe Lună, sunt oameni care sunt nevoiţi să îşi calce hainele cu fierul încins pe aragaz. Fac asta pentru a ascunde faptul că ei nu au curent electric. „Noi punem fierul pe aragaz să se încingă. Aşa calc hainele copilului ca să meargă la şcoală. Dacă lumea te vede curat şi călcat nu ştie că nu ai curent. Aşa trăim noi în anul 2009”, spune femeia. 
 Cele trei familii din Turburea sunt în stare să pună ban pe ban numai să beneficieze şi ele de curent electric. „Dacă aş avea stâlpul aproape aş fi în stare să strâng ban pe ban numai să aibă şi copilul meu curent. Dacă aş sti că merg târâş şi tot aş face rost de bani”, spune femeia. 

O rază de speranţă 

 O rază de speranţă pentru cele trei famili există. Autorităţile locale au solicitat în primăvara acestui an realizarea de către CEZ a unui studiu pentru găsirea de soluţii pentru extinderea reţelei electrice din localitate. „Primăria Turburea a solicitat pentru zona Canton CRF, zona Gara CFR, Zona Rudărie şi zona cimitir, studii pentru extinderea reţelei electrice. În perioada următoare va urma solicitarea încheierii contractului de proiectare pentru extinderea reţelei electrice în Turburea”, a precizat Dan Popescu, purtător de cuvânt CEZ. 
Potrivit legislaţiei în vigoare realizarea reţelei electrice este finanţată, de regulă, de către autorităţile publice, din bugetele locale, din bugetul de stat sau din alte fonduri legal constituite. Reţeaua se realizează de către autoritatea locală în calitate de titular de investiţie şi rămâne în patrimoniul acesteia.  


Vizualizări: 161

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: