Concedierea directorilor şi liderilor de sindicat, permisă de CCM
Liderii federaţiilor sindicale din Complexul Energetic Oltenia au fost de acord în aprilie, la semnarea contractului colectiv de muncă, să fie concediaţi colectiv şi liderii de sindicat ori directorii, dacă întrunesc condiţiile de prepensionare. Sindicaliştii spun a fost un semn de solidaritate cu salariaţii. Pe de altă parte însă, Codul Muncii acordă o protecţie liderilor de sindicat, iar cei aflaţi pe lista de concediere s-ar putea adresa instanţei.
Mai mulţi lideri de sindicat din Complexul Energetic Oltenia sunt pe lista cu salariaţii care vor fi concediaţi la 1 iunie. Cel mai cunoscut nume este cel al lui Corneliu Gârjoabă, dar mai sunt şi alţii, mai ales că sunt zeci de sindicate în complex, fiecare cu preşedinte, vicepreşedinţi, secretari.
Liderii de sindicat sunt protejaţi de legislaţia în vigoare, dar noul Contract Colectiv de Muncă al salariaţilor din CE Oltenia prevede expres că pot fi concediaţi dacă întrunesc criteriile. Această prevedere este considerată „la limita legii”, dar documentul a fost semnat şi înregistrat la ITM Gorj. „Este un act adiţional înregistrat undeva la jumătatea lunii aprilie, semnat de toate federaţiile. De la noi a fost semnat de Feurdean. În acel act adiţional este o chestiune care, chiar dacă au trecut-o, din punct de vedere legal cade. Noi ne-am exprimat punctul de vedere în cadrul şedinţei. Conform Codului Muncii, liderii de sindicat au o anumită protecţie. S-a zis că se face o chestie şi de o parte, şi de cealaltă, adică partea administrativă, inclusiv directorii, dacă sunt pe acea listă de prepensionare, de asemenea liderii, ţinând cont de solidaritatea care ar trebui să fie între ei şi salariaţii care pleacă. Din punct de vedere legal, e foarte probabil ca cei care au mandat în această perioadă să câştige în instanţă eventuala desfacere a contractului individual de muncă. Dincolo de solidaritate, e chestia de legalitate”, a declarat Dumitru Pârvulescu, vicepreşedinte FNME.
Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj, George Romanescu, a spus că instituţia pe care o conduce nu se poate pronunţa asupra legalităţii conţinutului prevederilor din actul adiţional. „Inspectoratul verifică doar ca formă, dacă s-a semnat, dacă s-au respectat anumite termene, dacă cei care au semnat sunt persoanele îndreptăţite să semneze. Nu comentăm noi criteriile. Criteriile le fac sindicatele împreună cu administraţia. Dacă sunt anumite lucruri care nu sunt în conformitate cu prevederile legale se pot adresa instanţei de judecată”, a declarat George Romanescu, inspectorul şef al ITM Gorj.
Vizualizări: 197
Distribuie Trimite pe WhatsApp