Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Complexul Energetic Oltenia ar putea deveni mai mic

Gabriel Dumitraşcu, şeful direcţiei de privatizare din Departamentul pentru Energie şi preşedinte al Consiliului de Supraveghere din CE Oltenia, a declarat pentru presa centrală că unităţile neviabile vor fi scoase din CE Oltenia şi vor fi înfiinţate companii noi. Acest lucru se ştia în cazul carierelor de la Berbeşti, însă Dumitraşcu a dat exemplu şi termocentralele Craiova şi Işalniţa, alimentate din zona Motru.

Gabriel Dumitraşcu a declarat pentru ziarul Bursa că: "De asemenea, există înglobate în companie şi resurse de cărbune excedentare. Astfel că trebuie scoase în afara societăţii acele active excedentare sau fără şanse de a fi integrate în piaţa concurenţială".

O companie mai mică

Acesta spune că există posibilitatea ca activele neviabile să fie scoase din CEO şi să formeze noi companii. "Minele excedentare şi unele centrale trebuie scoase în afara Complexului Oltenia şi trebuie să găsim soluţii de a le valorifica. Complexul are de recuperat aproape un miliard de lei de la CET-urile aflate în administrarea primăriilor şi cărora le-a livrat cărbune. Intenţionăm să luăm măsuri ca să determinăm o cale prin care acest cărbune livrat să fie plătit. Analizăm posibilitatea de a constitui societăţi noi cu aceste active desprinse din Complexul Oltenia. Există şi varianta ca unele mine să fie transferate CET-urilor administrate de primării întrucât deservesc numai aceste unităţi de producţie a energiei".

O astfel de situaţie este deja analizată la Vîlcea, unde carierele Berbeşti şi Alunu ar trebui externalizate. O ultimă discuţie privind transferul lor la CET Govora va fi azi, 6 ianuarie.  Gabriel Dumitraşcu a ţinut să sublinieze că, pe lângă activele excedentare, societatea se confruntă cu un context de piaţă dificil, în care preţul energiei a scăzut considerabil, odată cu consumul, în ultimii doi ani. Dar, potrivit bursa.ro, Dumitraşcu a dat exemplu şi CET-urile Işalniţa şi Craiova din componenţa CEO, despre care spune că nu au sursele de cărbune la îndemână iar costurile producţie sunt de circa 260 de lei/MWh, în condiţiile în care CEO poate vinde cu cel mult 170 de lei/MWh.

Că avem multe cariere şi termocentrale a spus-o şi directorul general Laurenţiu Ciurel, însă până la urmă pare să existe într-adevăr un plan de formare a unui complex Oltenia mai mic.

Vizualizări: 250

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: