Comisarul Tudor – discuţii despre poluarea Jiului
Problemele apărute la sfârşitul lunii trecute cu poluarea râului Jiu cu cantităţi mari de cărbune l-au determinat pe adjunctul Gărzii Naţionale de Mediu, Ion Tudor, să organizeze ieri o întâlnire la Petroşani cu responsabili din administraţia locală a oraşelor din Valea Jiului, dar şi cu reprezentanţi ai exploatărilor miniere ce aparţin de Compania Naţională a Huilei, precum şi de la Termocentrala Paroşeni.
Acesta vrea să păstreze limpede apa Jiului, lucru reuşit cu greu în ultimii ani, motiv pentru care a şi convocat întâlnirea de ieri, la finalul căreia are convingerea că, prin implicarea Ministerului Mediului, va reuşi să îşi atingă acest obiectiv.
„Reprezentarea autorităţilor locale a fost una foarte bună, la nivel de primari şi viceprimari. Desigur că au fost şi cei de la exploatările miniere, dar cu administraţiile publice locale dorim o colaborare foarte bună. Dumnealor au prezentat măsurile pe care le-au luat până acum şi ce vor să facă în continuare pentru a evita poluarea Jiului. Eu am propus o mai mare implicare în acţiunile de control a Poliţiei Locale, care are atribuţii în acest sens, cu Poliţia Locală din Petroşani urmând să încheiem chiar un protocol de colaborare, pe care, ulterior, îl dorim extins la nivel naţional. Am convingerea că apa Jiului va rămâne cristalină şi ne vom putea bucura de limpezimea ei, mai ales că îi voi prezenta concluziile acestei întâlniri doamnei ministru Rovana Plumb, care ne asigură de tot sprijinul domniei sale pentru a ne atinge aceste obiective”, spune Tudor.
Comisarul şef adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu va avea o întâlnire de acest gen şi la Târgu Jiu în cursul săptămânii viitoare. Ion Tudor s-a implicat direct în problema poluării Jiului, produsă la sfârşitul lunii iulie, el mergând atunci la Petroşani pentru a vedea care este sursa poluării. Acesta a avut atunci primele discuţii cu responsabilii din Valea Jiului în privinţa menţinerii curate a râului Jiu, o firmă privată care spală cărbunele fiind sancţionată cu 15.000 de lei pentru deversarea accidentală a prafului de huilă în albia râului, unda poluantă ajungând atunci până la Târgu Jiu.