Ciurel riscă să fie „investigat de cine trebuie”. Vezi motivul!
CE Oltenia a publicat în sfârşit pe site date privind pierderile companiei, inclusiv cele referitoare la costul de producţie al tonei de cărbune şi al megawatt-ului. Acum câteva săptămâni, când datele au fost publicate de Pandurul, preluate de la Fondul Proprietatea, managerul Ciurel spunea că datele sunt secrete şi că „va investiga cine trebuie”. În realitate, datele sunt publice, iar compania are obligaţia să le pună la dispoziţie.
Pandurul a publicat în facsimil documente din care rezultă că pe 6 luni CE Oltenia are o pierdere de 193 de milioane RON, că la 9 luni era estimată o pierdere de 155 de milioane de lei și că societatea energetică vinde cărbune și energie în pierdere. După apariția în presă a acestor informații scoase din raportul Consiliului de Supraveghere, Ciurel a declarat că a avut loc o scurgere de informații și că datele nu erau publice. Datele arătau că o tonă de cărbune este produsă cu 67 de lei, dar vândută cu 59 de lei, iar un megawatt este produs cu 209 lei și vândut în medie cu 181 de lei.
Ciurel a citit legea
Despre aceste informații, Laurențiu Ciurel a declarat că sunt clasificate, deşi ele arată cu precizie un management defectuos la CE Oltenia. În schimb, Ciurel cerea o anchetă. „Dacă vedeţi în presă, s-au publicat acolo nişte lucruri care au caracter confidenţial. Alea nu sunt date la care are acces toată lumea. Şi costuri la servicii de sistem, lucruri pe care nici ANRE (n.red- Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei) nu le publică. Nu e o scurgere de informaţii, e mai mult decât atât, o scurgere care va fi investigată de cine trebuie. Au acces maxim 15 oameni la această informaţie. Nici acţionarii nu au acces, adică preţul serviciilor de sistem, ce cantităţi şi costurile de producţie“, a declarat Laurenţiu Ciurel la TV Sud.
Culmea, după două săptămâni, pe site-ul oficial al companiei apare raportul pe 2013, nu și cel de pe primele 6 luni ale acestui an, unde sunt datele de producție și vânzare din 2013. În 2013 CE Oltenia a terminat pe pierdere de 28 de milioane de lei din exploatare, dar a fost salvat de profitul mare înregistrat datorită creditului în yeni, astfel că per total, în 2013 CEO apare în hârtii cu un profit de 4,5 milioane de lei. Și în 2013, costul de producție a fost mai mare decât cel de vânzare a energiei.
26 - de milioane de lei mai puțin pentru cheltuielile cu personalul au fost pe primele 6 luni din 2014