Ciurel anunţă continuarea reducerilor la CE Oltenia

Directorul general executiv al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a declarat ieri că reducerea cheltuielilor va continua la compania pe care o conduce. El comentat, în presa locală, declaraţia sa privind închiderea termocentralelor din cauza preţului mare la certificatele pentru poluare. Laurenţiu Ciurel a mai spus că indiferent de reducerile pe care le va face în campanie nu va putea plăti aceste sume. Pe 30 aprilie 2015 CE Oltenia trebuie să aibă în conturi 56 de milioane de euro pentru certificatele carbon.

Laurenţiu Ciurel, directorul general al CE Oltenia, crede că toate termocentralele vor avea probleme de funcţionare din cauza sumelor foarte mari pe care trebuie să le plătească pentru poluare. „Nu am spus că nu vom mai avea termocentrale pentru că CE Oltenia nu poate plăti carbonul. Eu am spus că această creştere a carbonului poate să ducă la închiderea tuturor termocentralelor şi din România, poate şi din afară. Nu vor mai rămâne în funcţiune decât termocentrale de pe teritoriul statelor care au avut o politică înţeleaptă în perioada 2005-2010, care au tezaurizat certificate când preţurile erau foarte mici. În 2010 şi 2011 România a fost oprită de la tranzacţionare.Dacă preţul va creşte va fi o mare problemă“, a declarat acesta.

„Strângem cureaua“

Ciurel a mai spus că CE Oltenia nu va putea plăti 10 euro pentru un certificat de emisii de gaze cu efect de seră. El a explicat că şi dacă CE Oltenia nu ar avea angajaţi tot nu ar putea ajunge la un cost al megawattului care să-i permită să suporte o cheltuială de zeci de milioane de euro. „Eu spun de foarte mult timp, nu văd cum vom putea plăti un preţ de 10 euro sau peste 10 euro la C02 în condiţiile în care noi nu reuşim să vindem cu 170 de lei. Am văzut că ieri s-a vândut cu 164-165 de lei. Piaţa s-a oprit la 164 de lei. Vă daţi seama că dacă mai există încă 10 euro în acest preţ, adică încă 45 de lei plus taxa de injecţie noi trebuie să facem megawattul cu în jur 110-115 lei. Ori lucrul acesta nu e posibil nici dacă am avea zero angajaţi, nici dacă instalaţiile ar merge singure“, a explicat directorul companiei la Radio Infinit. „Anul acesta noi am cumpărat 5,5 milioane de certificate, probabil la o producţie de peste 13 TWh va trebui să mai cumpăram 8 milioane de certificate. Vă daţi seama că la 8 milioane de certificate, la 7 euro, înseamnă 56 de milioane de euro pe care suntem obligaţi să-i plătim până la 30 aprilie 2015“, a continuat el. Laurenţiu Ciurel spune că soluţia pentru ca societatea să rămână în picioare este continuarea reducerilor. „Sunt foarte puţine lucruri care depind de noi, noi o să strângem în continuare cureaua, să reducem cheltuielile  pentru a absorbi cât mai mult din şocul costului acestor certificate, dar e clar că la o creştere bruscă de preţ nu o să putem să facem faţă. Prudenţă în cheltuirea banilor acolo unde e clar că putem interveni, externalizarea costurilor cu mentenanţa şi a altor servicii pe care le putem face cu forţe proprii“, a declarat Laurenţiu Ciurel.

Vizualizări: 209

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: