Ce s-a întâmplat cu boboceii lebedelor de pe Insuliţă

Graţioasele lebede care şi-au făcut casă de mulţi ani în zona Insuliţei din Parcul Central mai au doar trei bobocei din cei şase care au ieşit din ouă în această primăvară. Din păcate, înainte de Paşte, familia de lebede a rămas mai întâi cu cinci puişori, apoi doar cu trei.

Vicepreşedintele AJVPS Gorj, Claudiu Fiu, cel care a dat vestea bună că familia de lebede de pe Insuliţă a adus pe lume o nouă generaţie de bobocei a anunţat acum, cu dezamăgire, că trei dintre puişorii de lebădă au dispărut. „Dezamăgire! Nu ne place frumosul la Târgu Jiu. Din cei șase boboci de lebădă au mai rămas trei, aseară erau cinci iar astăzi au mai dispărut doi”, a informat acesta vineri, înainte de sărbătorile pascale, revenind cu rugămintea către populaţie de a nu mai hrăni lebedele: „Vă rog să nu mai hrăniți aceste păsări în perioada când au boboci, devin vulnerabile atunci când ies pe mal. Vă rog fiti responsabili, vă rog din suflet!”

Lebedele au fost învățate să primească hrană pe mal, oferită de oamenii care se plimbă prin zonă, şi devin astfel vulnerabile. Nu atât ele cât boboceii, chiar dacă sunt păsări sălbatice, se obişnuiesc cu oamenii în zonă şi pui pot fi uşor capturaţi.

Părerile în ceea ce priveşte puişorii dispăruţi sunt împărţite dar subiectul a stârnit sute de comentarii în mediul online, oamenii venind cu fel de fel de propuneri pentru a salva lebedele şi puii lor.

O iubitoare de păsări, Mirela Păduraru, propune chiar să găzduiască păsările în grădina sa, una generoasă cu un lac corespunzător, până când puii nu vor mai fi vulnerabili. O altă persoană se întreabă în ce constă monitorizarea autorităţilor în cazul lebedelor care tind să devină un bun al comunităţii, judecând după câte reacţii stârnesc pe reţelele de socializare. Vicepreşedintele AJVPS, Claudiu Fiu, a explicat însă că, fiind vorba de păsări sălbatice, acestea nu pot fi relocate sau să li se schimbe habitatul natural. Totuşi, state europene care au lacuri populate cu astfel de păsări au găsit soluţia, le acomodează în adăposturi special create chiar în mediul lor natural, până îşi cresc puii, şi au angajat special chiar şi veterinari să le îngrijească.

Tot un iubitor de păsări, Octav Paraschivescu, aminteşte de o poveste similară din Parcul IOR din Bucureşti, unde au dispărut puii de lebădă, şi nu exclude ca aceştia să fi fost prinşi de oameni pentru a-i creşte în captivitate: „M-as mira să nu regăseşti lebedele prin curtea palatului vreunui .... local care şi-a făcut şi lac artificial în incintă!”

Unele comentarii sugerează că pui pot fi prinşi de animalele din zonă, deşi maidanezii au cam dispărut din peisaj de mai mult timp. Cum lebedele devin agresive dacă se apropie vreun animal de pui, un altfel de scenariu e puţin probabil. Cel mai posibil este să fi fost capturaţi, pentru că, stând pe mal foarte mult timp, şi învățați de oameni să vină la hrană, puii de lebădă sunt expuși. Întrebarea retorică a lui Diaconescu Andrei nu mai are nevoie de alte comentarii: „Expuși la ce? La animalele cu două picioare, care vor gâște cu gâtul lung în curte!”

Nimeni nu ştie exact ce s-a întâmplat cu puii de lebădă, decât poate cei care i-au capturat, dar având în vedere interesul stârnit de aceste păsări graţioase, poate se va gândi cineva să le protejeze în vreun fel într-un cadru organizat. Mai ales acum când apar tot mai multe lebede şi în alte zone din Gorj, cum este barajul de la Vădeni sau chiar şi în zona Jiului din apropierea oraşului Rovinari.

Galerie foto


Vizualizări: 4,076

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: