Ce pierd angajaţii CEO dacă semnează Actul adiţional
Pandurul a intrat în posesia unui Act Adiţional, asemenea celor pe care cei 800 de angajaţi ai TESA din Complexul Energetic Oltenia sunt obligaţi să-l semneze. Actul ajunge în faţa salariaţilor fără nicio semnătură, dar mai ales cu multe încălcări ale Contractului Colectiv de Muncă şi ale legii. Mai mult decât atât, directorul general al companiei Laurenţiu Ciurel nu semnează acest document ilegal, ci împuterniceşte alte persoane să o facă. Salariaţii pierd bani, siguranţa că vor rămâne la o anumită unitate din companie, dar şi zile de concediu.
Conducerea CE Oltenia anunţă că pe 1 august finalizează reorganizarea personalului TESA din companie. Conducerea a pus ochii pe 800 de persoane despre care administraţia spune că stau degeaba. Şefii din CEO au găsit pentru aceştia slujbe gen primitor-distribuitor, culegător, paznici sau alte astfel de locuri de muncă pe care administraţia îi obligă să le accepte. Angajaţilor li se pune în faţă un document făcut pe genunchi. Salariaţii nu primesc nicio informare cu privire la schimbarea locului de muncă sau vreo notificare scrisă, ci li se pune în faţă un document nesemnat de vreun reprezentant al CE Oltenia. „Vin cu actele nesemnate. Le completează ei apoi. Dacă oamenii semnează actele adiţionale atunci imediat li se dă decizia“, explică fostul director de resurse umane Corneliu Gîrjoabă.
Pierd concediu, bani şi siguranţa locului de muncă
Potrivit Actului Adiţional care circulă printre angajaţii CE Oltenia aceştia pierd mulţi bani, dar şi siguranţa locului de muncă. Conducerea modifică nişte puncte din Contractul Individual de Muncă semnat în 31 mai 2012. Dacă în contractele semnate anterior apare că salariatul îşi desfăşoară activitatea la CE Oltenia, dar se menţionează şi unitatea la care este încadrat, în noul adiţional acest lucru este eliminat. Se precizează doar că „activitatea se desfăşoară în CE Oltenia“. Atât, deşi compania are puncte de lucru în cinci judeţe. Mai departe, se modifică articolul privind „felul muncii“. Adiţionalul modifică felul muncii şi din economişti, jurişti sau alte meserii, cei de la TESA devin primitor-distribuitor, paznici sau altfel de posturi asemănătoare. Dar, foarte interesant este că odată cu schimbarea locului de muncă, salariaţii pierd şi zile de concediu, dar şi toate cele nouă zile suplimentare, obţinute la negocierile pentru contractul de muncă. Angajaţii au acum 24 sau chiar 35 de zile de concediu, în funcţie de vechime, dar şi nouă zile de concediu suplimentar. Acesta dispare. De asemenea, ca urmare a schimbării locului de muncă, salariaţii pierd şi la salariu. Din actul adiţional mai rezultă că angajaţii din CEO mai primesc câte 2-3 sporuri permanente, fiind 11 feluri de sporuri: de vechime, de fidelitate, de carieră, la periculozitate, sport de front, pentru şef de echipă, pentru radiaţii, de conducere, de mobilitate, de confidenţialitate şi de tură. Mai sunt şi sporuri date pentru zilele de sâmbătă lucrate, 75%, spor de lucru pe timpul nopţii 25%, pentru lucrul peste program şi sporul de 100% pentru lucrul în zilele de sărbători legale.