Călinoiu răspândeşte ştiri false, Văcaru nu le-nţelege pe cele reale
Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a făcut ieri, la un post local de radio, o serie de afirmaţii importante privind viitorul CE Oltenia. Numai că acestea s-au dovedit a fi false, deoarece nimeni din companie nu le confirmă. El a spus că se semnează procesul de predare-primire a carierei Berbeşti şi că CE Oltenia va fi scutită de plata certificatelor verzi. Deşi în declaraţia sa invoca decizii ale Guvernului acestea nu au putut fi găsite pe site-urile oficiale, dar, şi mai important, persoane din companie nu ştiau de ele. Un alt oficial al judeţului, reprezentantul Guvernului în teritoriu, Alin Văcaru, pare că nu înţelege ce se întâmplă la CE Oltenia.
Ion Călinoiu a declarat la Radio Infinit că a fost făcut procesul verbal de predare-primire a activelor de la Cariera Berbeşti de la CE Oltenia la CET Govora. „Deja e hotărâre de guvern aprobată. Vin să facă procese verbale de predare-primire. Vin de la Vâlcea, de la Consiliu, de la unitatea minieră“, a declarat Călinoiu. După externalizarea Carierei Berbeşti, CE Oltenia ar urma să aibă mai puţin cu 1100 de salariaţi. „Nu s-a semnat nici un proces verbal. Mai este mult până acolo. Poate se referă la hotărârea 88, cea care permite acest proces. Ea a fost aprobată, dar nu a fost publicată încă“, au declarat surse din companie. De asemenea, potrivit unor surse, compania a renunţat deocamdată la externalizarea Carierei Husnicioara deoarece CE Oltenia va face export de cărbune de la unitatea din Mehedinţi, aceasta fiind cea mai avantajoasă variantă. „Nu, nu putem face externalizarea acum pentru că Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN) Severin este în insolvenţă“, spune o altă sursă din CEO. RAAN are datorii de peste 200 de milioane de lei pentru cărbunele livrat de CEO.
Călinoiu a mai spus la Radio Infinit că Guvernul a scutit (!) CE Oltenia de la plata certificatelor vezi. „Ieri, am înţeles CE Oltenia este scutit de plata certificatelor verzi, deci nu a emisiilor de dioxid de carbon, iată o degrevare foarte clară a unei cheltuieli foarte mari. El poate fi asimilat asemenea unui producător care se bazează pe energie verde şi nu trebuie să fie plătitor de certificat verde. S-a stabilit ieri în Guvern“, a declarat Ion Călinoiu. Hotărârea cu pricina nu a apărut încă în Monitorul Oficial pentru a se vedea exact despre ce scutire vorbeşte preşedintele Călinoiu.
Prefectul e „optimist“
Un alt oficial al judeţului se uită spre CE Oltenia şi vede roz. Prefectul Alin Văcaru spune că situaţia companiei nu este chiar aşa cum spune presa. „Eu am stat de vorbă cu domnul Ciurel, cu domnul Medinţu şi mi-au comunicat că situaţia nu este aşa de gravă precum apare în presă. Singurul lucru pe care mi l-au cerut, şi voi încerca să-i ajut, este să încerce să-şi recupereze din acele datorii istorice pe care le au RAAN-ul, Berbeşti, Brăila, la Craiova“, a declarat Alin Văcaru la TV Sud.
Cât despre Brăila, CE Oltenia deţine deja termocentrala de la Brăila, ca urmare a neplăţii datoriilor. De menţionat ar fi că ultimele afirmaţii despre situaţia gravă a companiei au apărut tocmai de la directorul Aurel Medinţu. Şi prefectul ştie câte ceva despre externalizarea Berbeştiului. „Eu ştiu că în urmă cu 2 săptămâni, domnul Cosmin Popescu a mers la Bucureşti, s-a întâlnit cu domnul Claudiu Teodorescu, secretarul general adjunct al Ministerului Justiţiei. De acolo proiectul a plecat către Guvern şi zilele acestea, adică mâine, în şedinţa de Guvern se va emite această hotărâre prin care cariera de la Berbeşti se va externaliza“, a declarat Alin Văcaru la TV Sud.