Călinoiu a dus la analize cenuşa de la termocentrale. Vezi de ce!
Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a declarat că săptămâna trecută a dus la Bucureşti probe de cenuşă de la termocentralele din judeţ pentru a afla dacă aceasta poate fi folosită la modernizarea drumurilor şi autostrăzilor. Asta în condiţiile în care, la Turceni, o firmă din Belgia a investit deja 50 de milioane de euro pentru construirea unei fabrici de ghips-carton.
Complexul Energetic Oltenia aşteaptă rezultatul analizelor de la probele de cenuşă trimise la Bucureşti. Anunţul a fost făcut de către Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj. „La sfârşitul săptămânii trecute am dus la Bucureşti probe de cenuşă de la Termo Rovinari şi Turceni ca să facem analizele. Acest material în lume se foloseşte ca material de construcţie în modernizarea drumurilor, autostrăzilor şi este foarte ieftin“, a adăugat Călinoiu. În continuare, acesta a încercat să „explice“ importanţa demersului său. „Cred că şi pentru noi este momentul să ne gândim că trebuie să protejăm mediul reducând exploatările de-a lungul râurilor, dar mai ales de-a utiliza cenuşa care, aşa cum ştiţi, a însemnat foarte mari costuri pentru a o stabiliza. Fumul de cenuşă de la Rovinari nu cred că e uitat chiar dacă acum e vorba de o cheltuială în plus”, a declarat Ion Călinoiu.
Acesta este convins că rezultatele analizelor vor fi foarte bune. „Cenuşa trebuie să devină utilă, deja Lafarge foloseşte ca şi componentă cenuşa în producerea cimentului. Noi avem certitudinea că analizele vor fi foarte bune, neexistând nici un pericol de a avea elemente chimice care să fie periculoase sub aspectul iradierilor. Sunt elemente cunoscute, iar calitatea cenuşii, ca şi material de construcţii va fi una foarte bună”, a menţionat Ion Călinoiu.
GIPS
Reprezentanţii firmei care investeşte la Turceni au declarat în martie că produsul fabricat aici este de bună calitate. „Este un gips foarte bun, de o puritate foarte mare, mult mai mare decât gipsul natural”, a explicat Gheorghe Budrugeac, directorul proiectului.
DRUMURI
Şi chinezii, care promit că vin să investească la Rovinari într-un grup nou, sunt interesaţi de posibilitatea de a folosi cenuşa rezultată în urma arderii cărbunelui la construcţii.