Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Bursa Brâncuşi, după 25 de ani de GORJFEST

Un nou proiect al Centrului Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Valorilor Tradiţionale Gorj se va desfăşura în perioada 1-11 septembrie. Este vorba despre „Bursa Brâncuşi”, eveniment organizat cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la prima ediţie a GORJFEST. Timp de aproximativ trei săptămâni, un sculptor străin şi un sculptor român vor lucra la Hobiţa, lucrările lor urmând să fie donate Primăriei Peştişani.

Centrul Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Valorilor Tradiţionale Gorj sărbătoreşte 25 de ani de la organizarea primei ediţii a GORJFEST. Cei 25 de ani de GORJFEST  sunt sărbătoriţi în această perioadă la Târgu Jiu, Peştişani, Baia de Fier, Râmnicu Vâlcea, Curtea de Argeş, Petroşani şi Craiova, precum şi în afara graniţelor ţării la Gabrovo şi Plevna (Bulgaria), la Cernăuţi (Ucraina) şi la Chişinău (Republica Moldova), unde se desfăşoară activităţi culturale.

„Iniţial, a fost organizat un salon naţional de imagini-document care s-a axat pe filmul etnografic şi pe fotografia-document. Începând cu anul 2005, după o perioadă destul de lungă în care festivalul s-a rezumat la câte o expoziţie anuală de fotografie, instituţia noastră a inclus în strategia sa culturală reluarea manifestării şi transformarea ei în Festivalul Internaţional al Artelor Vizuale GORJFEST. Din anul 2005 şi până astăzi, peste 100 de artişti plastici şi fotografi din Europa, America de Nord, America de Sud, Africa şi Japonia au fost prezenţi la GORJFEST, creaţiile lor din tabără reprezentând o colecţie de artă unică”, a declarat Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Valorilor Tradiţionale.

Colecţii de artă contemporană inaugurate în septembrie  

Deşi Muzeul de Artă Contemporană încă nu a fost înfiinţat în Gorj, mai multe colecţii vor fi expuse publicului până la sfârşitul lunii septembrie. Începând de astăzi va debuta un nou eveniment cultural - „Bursa Brâncuşi”, eveniment în cadrul căruia un sculptor român şi un sculptor străin vor lucra la Hobiţa şi Peştişani, lucrările lor urmând să fie donate primăriei.

Un alt proiect important este „Drumul lui Brâncuşi”. „Tot în această lună, în parteneriat cu Fundaţia „Casa Brâncuşi” din Peştişani, care va oferi spaţii, vom inaugura colecţia de artă contemporană GORJFEST, demarând astfel un nou proiect „Drumul lui Brâncuşi”, proiect care încearcă să transforme traseul Hobiţa-Târgu Jiu într-un itinerar cultural şi artistic. În data de 21 septembrie, va fi inaugurată o altă colecţie de artă contemporană GORJFEST, la Casa Artelor din Baia de Fier, colecţie ce va cuprinde creaţiile realizate în cadrul taberei internaţionale de pictură România-Moldova, organizată în această perioadă la Baia de Fier”, a declarat Ion Cepoi.

Vizualizări: 159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: