Băsescu stă la pândă
Traian Băsescu nu mai este solidar cu guvernul. Chiar dacă anul 2013 se anunţă unul la fel de greu ca ultimii trei, preşedintele s-a relaxat. După ce şi-a asumat toate măsurile anti-criză luate de guvernul Boc, după ce a plătit pentru asta cu o scădere la sub 10% în simpatia electoratului, Traian Băsescu s-a lecuit. Mesajele de la acest sfârşit de an sunt clare. Guvernarea USL va fi singura responsabilă pentru ce va fi atât bun, cât şi rău, în 2013. Şi ceva mă face să cred că Băsescu ştie că vom avea parte de mult rău sau mai bine zis de mult greu.
„Eu nu mai am griji”, a spus Băsescu de pe pârtie. Mă îndoiesc. Pentru că a mai spus că îşi va face griji atunci când şi dacă i se va cere de larga majoritate USL. Semn că preşedintele stă la pândă până când sondajele o să arate un mai mare echilibru între forţele politice.
Totul depinde însă de cum va juca Ponta cartea guvernării. Deocamdată ştie că o bună comunicare poate estompa nemulţumirea populară. O dovedeşte şi faptul că televiziunile, toate, au reacţionat bine la prezentarea programului de guvernare, chiar dacă este unul general, cu termene imprecise, cu largi accente de populism. Iar populaţia nu s-a manifestat nici la vestea că vor creşte taxele, că posturile publice rămân blocate, că tichetele de masă nu revin în buzunare etc., tot ca urmare a unei comunicări eficiente.
Ponta are şi un talent de a nega realitatea, de a face din negru, alb, ceea ce poate deruta multe categorii sociale. Mai ales că pentru primele măsuri de criză luate după câştigarea alegerilor a dat vina pe Boc şi MRU. Dar, asta nu poate ţine foarte mult, până la urmă Ponta va fi nevoit să îşi asume unele măsuri. Care vor fi cel mai probabil criticate de Crin Antonescu, preşedintele liberal având nevoie să stea bine în sondaje încă doi ani, până la alegerile prezidenţiale. În tot acest timp, problemele din USL, încă bine mascate de Ponta şi Antonescu, se vor accentua. Faptul că Ponta şi-a luat în subordonare directă companiile din energie, ANAF-ul, DGIPI-ul, CNADR-ul, prefecţii, bugetul etc., faptul că le-a dat liberalilor ministere golite de conţinut, i-a iritat pe oamenii lui Antonescu.
Guvernul Ponta 2 va face în 2013 lucruri pe care Băsescu şi guvernările din ultimii opt ani le-au amânat, cu tot felul de pretexte. Cu toate păcate lui, Băsescu se poate lăuda, în gând să nu îl audă FMI-ul, că nu a privatizat nicio companie strategică în ultimii opt ani. Asta în ciuda unor presiuni şi unor condiţionări foarte puternice, atât din zona Europei, cât şi a SUA. Cred că Ponta, pentru a obţine mângâieri pe creştet din partea marilor lideri ai lumii, va călca pe urmele lui Năstase, autorul marilor privatizări în detrimentul statului român. A doua zi după alegeri, a anunţat privatizarea majoritară a companiei Poşta Română, chiar dacă până pe 9 decembrie s-a vorbit de un pachet de 20%. Ponta va invoca însă nevoia de bani pentru pensii şi pentru salariile bugetarilor, pentru a motiva privatizările. Iar votanţii USL, în mare parte pensionari şi bugetari, ar putea chiar să aprobe aceste privatizări, decât să le fie afectat propriul buzunar.
Dar, e bine să aşteptăm cu optimism anul 2013, pentru că se ştie că nu aduce anul, ce aduce ceasul.