Banii promişi profesorilor în campanie se lasă aşteptaţi
Victor Ponta a promis în campania electorală că profesorii vor primi în decembrie banii câştigaţi prin hotărâri judecătoreşti, a căror plată fusese eşalonată iniţial pe următorii doi ani. Surse din şcoli spun că pe state a fost trecută doar suma aferentă trimestrului curent, aşa cum era planificarea iniţială, pentru că banii promişi de Ponta nu există. Directorii de şcoli spun că ei au trimis acum două săptămâni tabele cu sumele necesare şi aşteaptă să vadă ce se întâmplă.
Directorii tuturor unităţilor de învăţământ de pe raza judeţului Gorj au trimis la Ministerul Educaţiei situaţiile privind numărul profesorilor care au hotărâri judecătoreşti definitive şi aşteaptă în prezent sumele de bani promise în campanie. La nivelul judeţului Gorj este vorba de mii de profesori care ar urma să primească în perioada 4-16 decembrie sume de bani care să compenseze tăierile salariale din fosta guvernare. „Şcolile şi-au făcut calculele şi au înaintat Ministerului Educaţiei situaţii privind cadrele didactice care au hotărâri judecătoreşti. În perioada 4-16 decembrie vor primi aceşti bani. Profesorii au hotărâri judecătoreşti pe legea 221 privind drepturile salariale neacordate de vechea guvernare”, a declarat Constantin Huică, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ.
La unele şcoli se ştie cu totul altceva şi anume că nu sunt fonduri.
Gură de oxigen
Directorii unităţilor de învăţământ de pe raza judeţului Gorj spun că banii ar trebui să fie viraţi de către Ministerul Finanţelor în Trezorerie şi de acolo în conturile fiecărei unităţi de învăţământ. „S-a transmis această situaţie la Minister, iar acum suntem în faza de aşteptare. Din cadrul acestui colegiu, cam toţi profesorii au hotărâri judecătoreşti. Cred că suntem în jur de 60 de profesori, iar suma se ridică undeva la 30.000 lei. Situaţia ne-a fost cerută în urmă cu vreo două săptămâni”, a declarat Petre Ciungu, directorul Colegiului Naţional „Virgil Madgearu” din Târgu Jiu.
Şi în cadrul Liceului Tehnologic Bustuchin sunt circa 40 de cadre didactice care aşteaptă aceste sume de bani. Directorul unităţii şcolare, Vasile Spiridon, se declară însă sceptic în privinţa primirii acestor bani. „Consider că este firesc ca toate cadrele didactice să primească aceste restanţe. Şi în cadrul unităţii noastre sunt 40-45 de cadre didactice care au hotărâri judecătoreşti. În principiu cadrele didactice mai tinere au de luat undeva la 2.000 lei din care ni se vor scădea impozitul. Nu sunt sume enorme dar sumele reprezintă o gură de oxigen, niciodată noi nu am primit o astfel de sumă în preajma sărbătorilor. Nu ni s-a stipulat cu certitudine că vom primi aceşti bani”, a declarat Vasile Spiridon, directorul Liceului Tehnologic Bustuchin.