Bani pentru elevii care vor să înveţe o meserie
Din toamna acestui an elevii vor primi bani ca să meargă la şcoală. Este vorba despre cei care vor opta pentru învăţământul profesional, care revine la scurt timp după ce şcolile de arte şi meserii au fost desfiinţate. Astfel, absolvenţii clasei a IX-a se pot înscrie din acest an la clasele de profesională, iar pe o perioadă de doi ani vor învăţa o meserie, timp în care vor primi şi 200 lei pe lună din partea statului.
Învăţământul profesional revine şi elevii sunt atraşi spre clasele de acest tip cu burse în valoare de 200 lei pe lună. Banii îi vor primi toţi absolvenţii de clasa a IX-a care se înmatriculează în acest program, indiferent de condiţiile materiale sau de performanţele şcolare. „Avantajele acestui program constau în faptul că elevii, indiferent de condiţiile lor materiale şi de performanţele şcolare, vor primi o bursă de 200 lei pe lună. În plus, şcoala va primi bani pentru cheltuieli materiale şi organizare, precum şi pentru plata instructorilor desemnaţi de agenţii economici”, spune Marius Buzera, directorul Colegiului Tehnic „Gheorghe Magheru” din Târgu Jiu. În program pot intra elevii care sunt înscrişi în clasa a IX-a, indiferent de filieră sau domeniu de pregătire, precum şi cei care au promovat clasa a IX-a, dar şi-au abandonat studiile ulterior, precum şi elevii din seriile anterioare care au finalizat şcoala de arte şi meserii. „Se adresează elevilor din clasa a IX-a care îşi dau seama că nu pot face faţă unui examen de bacalaureat, precum şi altor tineri care au abandonat şcoala şi au rămas neşcolarizaţi. După ce au absolvit profesionala elevii pot să se înscrie la liceu, cum ar fi la învăţământul seral”, mai menţionează Marius Buzera.
Parteneriate cu agenţii economici
Aceste clase vor fi organizate în paralel cu clasele de liceu, iar ca o unitate de învăţământ liceal să poată organiza clase profesionale trebuie să fie acreditat pe specializările respective şi să întocmească parteneriate cu agenţii economici, în urma cărora operatorii economici au obligaţia să pună la dispoziţia elevilor spaţiile şi echipamentele din dotare pentru perioada de practică. „La nivelul colegiului nostru vom dezvolta clase pe specializarea textile. Am discutat în acest sens cu un agent economic care ne-a dat acceptul. La nivelul judeţului cred că se vot organiza câte clase hotărăsc agenţii economici”, explică Marius Buzera. Procesul educaţional este structurat pe doi ani, în primul an elevii vor face 40% teorie şi 60% practică, iar în ultimul an 25% va consta în partea de teorie şi 75% practică. La terminarea acestor studii elevii vor primi un certificat de calificare de profesionist în meseria pe care a învăţat-o. Programul care îşi propune să şcolarizeze 8.000 de elevi la nivel naţional se numeşte „Alege-ţi drumul”, pentru care au fost accesate fonduri europene în valoare de 100 milioane euro de Ministerul Educaţiei.
CALENDAR
Pentru înscrierea în program se va întocmi un dosar ce va trebui depus la sediul unităţii de învăţământ care formează clase de profesională în perioada 7-31 mai. O a doua etapă, în cazul în care au rămas locuri neocupate în prima fază, se va organiza în intervalul 11-25 iunie, iar o a treia etapă se va organiza în perioada 27-31 august.