Andrei se pregăteşte să părăsească postul de subprefect

Nu e o glumă, nu e o păcăleală, este doar dorinţa fostului primvicepreşedinte al PDL Gorj, o dorinţă care poate lăsa pe mulţi cu gura căscată, mai ales după ce săptămâni la rând acesta a făcut diligenţele necesare pentru a deveni subprefect. Pe Liviu Andrei îl freamătă acum dorul de ducă din simplul considerent că omul nu se simte în largul lui pe scaunul respectiv, lucru la care, trebuie să recunoaştem, politicienii nu prea îl iau în calcul la instalarea în funcţie.
 Subprefectul Liviu Andrei se va retrage din funcţie până la sfârşitul anului, informaţia respectivă fiindu-ne confirmată oficial chiar de către demnitarul care îşi caută cu discreţie un înlocuitor dispus să facă muncă de birou măcar opt ore pe zi. Şi în timp ce primul subprefect al judeţului are asemenea "năzuinţe", colegul său, Marcel Romanescu, recunoaşte că se simte şi el ca un leu în cuşcă în biroul pe care îl ocupă acum în Prefectură din simplul considerent că, la fel ca şi Andrei, nu mai are libertatea de exprimare din ultimii ani, munca la birou nederanjându-l câtuşi de puţin. Cei doi foşti membri marcanţi ai PDL Gorj promovaţi în posturi cheie din administraţia judeţeană au păreri diferite cu privire la funcţiile pe care le ocupă, singurul lucru comun pe care ambii îl regretă fiind libertatea de exprimare. Andrei afirmă că îi vine foarte greu să stea cel puţin 8 ore la birou, printre grămezi de hârtii, motiv pentru ca se şi vede plecat din funcţie până la sfârşitul acestui an. 

 Nu vrea 8 ore la birou pe "mute"

 "Nu sunt un om care să stea opt ore în birou şi să semnez acte. Nu sunt nici pe departe mulţumit de ceea ce se întâmplă acum cu mine. Am spus asta de la început, dar sunt promovat de un partid politic, reprezint un Guvern condus de un premier care conduce acest partid şi respect un preşedinte promovat de acelaşi partid, voi face ceea ce îmi este scris la fişa postului. Instituţia Prefectului e acum limitată în a lua măsuri. Noi stăm pavăză ca străjerii la respectarea legislaţiei, iar cei care nu o respectă trebuie să îi rugăm frumos să mai verifice odată documentaţia ca să găsească un alt răspuns. Dacă nu, îi atacăm în contencios, dar ţara asta are nevoie 100 de ani de acum încolo de o instituţie care să îi constrângă pe oameni să respecte legea. Noi în schimb participăm la şedinţe, reprezentăm imaginea guvernului, mai luăm câte un şut sau o sută, alţii ajută să ţi se dea aceste şuturi. Au trecut şase luni de la alegeri şi cred că trebuie să fac ceva cu viaţa mea după ce vom organiza alegerile europarlamentare şi probabil şi pe cele pezidenţiale", declară subprefectul.

 Se retrage înainte de Crăciun

 Liviu Andrei spune că, în acest context, se gândeşte la modul cel mai serios ca până la Crăciun să elibereze scaunul pe care îl ocupă de doar câteva săptămâni. De altfel, la scurt timp după instalare, subprefectul s-a plâns de volumul mare de muncă de birou pe care trebuie să îl facă, Andrei spunând că nu este obişnuit cu genul acesta de activitate. În consecinţă, putem spune că până la finalul lui 2009 vom mai avea parte de un nou subprefect. "Mă gândesc serios spre sfârşitul anului la o retragere, la o reconsiderare a poziţiei mele în administrare pentru a face şi politică. Funcţia e foarte mare pentru că nu visam eu că ajung subprefect, dar nu-mi permite să mă mişc, să-mi spun punctul de vedere şi să refulez că nu pot să fac asta acasă, unde mă pune soţia sau fiica la respect. Nu pot să refulez pe pereţi, aşa înainte refulam prin punctele de vedere pentru că sunt multe care nu îmi convin. Instituţia asta nu are putere de decizie, de a materializa ceva în teritoriu, noi suntem o instituţie care colaborează cu toată lumea, iar cine nu colaborează ajunge la contencios, unde procesele durează hă-hă-hă şi între timp vin alţii şi trag ponoasele sau foloasele. Am avut discuţii cu domnul preşedinte al PDL Gorj, Cosmin Popescu, partid care m-a susţinut pentru această funcţie, si am antamat şi acest aspect şi am convenit să găsim o variantă pentru că în partid avem destui oameni care sunt obişnuiţi cu programul acesta de 8 ore la birou. Deocamdată sunt însă în funcţie, îmi respect fişa postului, colaborez cu prefectul şi celălalt subprefect, îmi fac datoria aşa cum se cuvine", spune subprefectul.
 Mai ţine minte cineva cum şi-a început Andrei mandatul de subprefect? Cu emoţii, evident, dar şi cu mulţi colegi de la Inspectoratul Şcolar şi profesori de sport alături. "Sunt colegii mei, sper că sunt mândrii de mine şi sper ca şi eu să reuşesc să-i reprezint cu mândrie în această funcţie", spunea atunci noul subprefect. " Funcţia aceasta nu este o decoraţie pe care să o foloseşti la manifestaţii sau spectacole. Este o responsabilitate imensă, bazată pe luciditate şi realitate, o realitate care nu e mereu aşa cum ne dorim. Îmi place să lucrez în echipă. Sunt un om cu principii, pe care nu le impun, dar le aplic. Poate de asta nici nu sunt agreat sau prezenţa mea deranjează. Nu am ce face însă, ăsta sunt, la vârsta mea mama alt Andrei nu mai face şi aşa că voi merge înainte", mai spunea atunci Andrei. Acum, după nici două luni ne dăm seama că "realitatea nu e mereu aşa cum ne-o dorim", după cum adevăr rostita subprefectul la instalare.

 Romanescu ar vrea şi el libertate de exprimare...politică

 Spre deosebire de Liviu Andrei, celălalt subprefect, Marcel Romanescu, spune că s-a acomodat cu noile obligaţii publice pe care le are, însă este nemulţumit de biroul mic pe care îl are la dispoziţie. Romanescu afirmă că micimea biroului şi faptul că nu are posibilitatea să se exprime public aşa cum o făcea înainte când era în parlamentar îl fac să se simtă ca un leu în cuşcă. "Suntem reprezentanţii Guvernului în teritoriu, provenim şi din partide politice şi de aceea e foarte greu să te dezlipeşti de haina politică. Eu când iau legătura la Bucureşti o fac evident cu un secretar de stat pe care îl cunosc de la partid, dacă merg însă la o emisiune tv nici nu ştiu cum să mă exprim pentru că se poate interpreta şi de asta spun că ar fi normal să ni se dea voie să ne exprimăm şi punctul de vedere personal care pot să coincidă cu doar o parte din părerea Guvernului. Acum eu recunosc faptul că mă simt ca un leu în cuşcă pentru că orice vorbă ţi se poate interpreta. După opt ani în care am putut să-mi exprim punctul de vedere liber acum sunt într-o cameră, ştiu ce am de făcut, dar nu mă pot exprima pentru ca să nu fiu interpretat", spune şi Romanescu.


Vizualizări: 207

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: