Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

ANALIZĂ: 14 parlamentari cercetaţi de procurori

Camera Deputaţilor şi Senatul au primit, în 2014, cereri din partea justiţiei de încuviinţarea începerii urmăririi penale şi de arestare preventivă a 14 parlamentari, jumătate dintre acestea fiind respinse şi jumătate au fost aprobate pe bandă rulantă la sfârşitul anului, după prezidenţiale.

Potrivit unei analize a Mediafax, în prima parte a anului, parlamentarii au respins toate cererile de începere a urmăririi penale sau de arestare preventivă. Parlamentarii au avut aceeaşi atitudine şi înainte şi în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale. Lucrurile s-au schimbat imediat după turul doi al prezidenţiale din 16 noiembrie, după eşecul în alegeri a lui Victor Ponta.

Legea, respectată după alegeri

Chiar pe 18 noiembrie, Camera Deputaţilor a aprobat, pe bandă rulantă, toate solicitările existente pe ordinea de zi de arestare preventivă şi a respins legea amnistierii şi graţierea unor pedepse. După mai multe amânări, Camera Deputaţilor a aprobat cererea de încuviinţare de reţinere a deputatului PC Ion Diniţă, acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită. În aceeaşi zi, Camera Deputaţilor a aprobat reţinerea deputatului PNL Mircea Roşca, acuzat de trafic de influenţă şi arestarea preventivă a deputatului PSD Ion Adam. Învinuit în dosarul lui Adam este şi Viorel Hrebenciuc (PSD), dar acesta şi-a dat demisia din Camera Deputaţilor imediat după ce Parchetul a cerut încuviinţarea arestării sale preventive. Pe 19 noiembrie şi Senatul a votat începerea urmăririi penale faţă de senatorii Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu, în dosarul licenţelor Microsoft. Deputaţii au aprobat şi ei urmărirea penală a lui Valerian Vreme, deputat PMP, cercetat în acelaşi dosar. În acest dosar, DNA a cerut avize pentru urmărirea penală a nouă foşti miniştri: senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Adriana Ţicău. Un vot de aprobare a cererii de arestare preventivă a fost şi în cazul lui Marko Attila. Tot după alegerile prezidenţiale, s-a votat încetarea mandatului deputatului PDL Ştefan Stoica, cu decizie definitivă de incompatibilitate, în timp ce senatorul liberal Akos Mora şi-a dat demisia din Senat tot din acelaşi motiv.  Parlamentul a vacantat, în acest an, şi mandatele parlamentarilor Sorin Roşca Stănescu, Gheorghe Coman şi Relu Fenechiu, condamnaţi definitiv.

CONSILII

Probleme cu legea au avut şi actualii sau foştii şefi de Consilii Judeţene. Odată cu ridicarea preşedintelui CJ Timiş de către DNA, numărul acestora a crescut, miercuri, la 21, şase fiind arestaţi preventiv sau la domiciliu, în dosare de corupţie. Iar lista nu pare închisă.

Vizualizări: 207

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: