A rămas fără porcul de Crăciun din cauza trichinelozei
Inspectorii din cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare au confirmat încă un caz de trichineloză în Gorj, mai exact în satul Tetila. Proprietarii au efectuat examenul trichineloscopic înainte de a mânca din carne, ca atare nu au probleme de sănătate. Este cel de-al patrulea caz de trichineloză diagnosticat în anul 2014 şi al doilea la animale domestice, primele două fiind înregistrate la animale sălbatice vânate, respectiv la mistreţ şi urs.
O familie din Tetila a rămas fără porcul de Crăciun după ce examenul trichineloscopic a confirmat existenţa parazitului. „Proprietarii au cumpărat porcul dintr-o gospodărie din satul Porceni din comuna Schela, gospodărie în care mai există încă trei porci. Proprietarii acestora nu mai au voie să-i vândă întrucât s-a depistat un focar de trichineloză în gospodăria respectivă. Au obligaţia ca în momentul în care sacrifică porcii să facă analiza cărnii. Este foarte bine că în acest caz oamenii au făcut examenul trichineloscopic înainte de a consuma din carne, spre deosebire de cazul identificat săptămâna trecută la Polata, când două persoane au mâncat carne înainte de a fi făcută analiza, iar acum se află sub tratament”, a declarat Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Gorj.
Proprietarul nu va fi despăgubit
Porcul infestat a avut o greutate de aproximativ 250 de kilograme. „Am înţeles că proprietarii au cumpărat porcul cu 18 milioane de lei şi că s-au înţeles cu vânzătorul să-i returneze bani. Problema este că vânzătorul nu va fi despăgubit de către noi întrucât nu a efectuat tranzacţia conform legislaţiei în vigoare. El trebuia să anunţe medicul veterinar în privinţa efectuării tranzacţiei, dar nu a făcut acest lucru”, a mai precizat Ion Iliuţă.
În mod normal, proprietarii porcilor depistaţi cu trichineloză sunt despăgubiţi de stat. „În cazul în care diagnosticăm porci cu trichineloză, carnea este pusă sub sechestru, iar apoi distrusă. Se efectuează o anchetă epidemiologică şi se întocmeşte dosarul pentru despăgubirea proprietarilor. Despăgubirea se va face la preţul pieţei, mai exact 9,6 lei/kilogramul de carne. Este foarte important ca persoanele care achiziţionează porcine în vederea sacrificării să solicite vânzătorului documentele de mişcare şi certificatul de sănătate”, a declarat Iliuţă.