Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

A început procesul de acreditare al laboratorului de analize din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică

Laboratorul de analize din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică va fi acreditat în curând. Reprezentanţii Direcţiei au contractat o firmă de consultaţă care a început deja demersurile pentru acreditarea laboratorului care funcţionează doar cu autorizaţie de mai bine de doi ani. Peste 2 miliarde şi jumătate de lei vechi va costa acest proces de acreditare, majoritatea banilor urmând să fie folosiţi pentru achiziţionarea de aparatură performantă.
Laboratorul de analize din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică funcţionează de mai bine de doi ani în baza unei autorizaţii. Un incident produs în urmă cu aproximativ o lună a determinat conducerea instituţiei să demareze formalităţile pentru acreditarea laboratotului. În urma focarului de toxiinfecţie izbucnit la Mănăstirea Lainici s-au făcut analize în laboratorul DSP-ului care au arătat clar că este vorba de o infestare cu salmonela, lucru care s-a confirmat şi la un institut din Bucureşti, însă la momentul respectiv acele rezultatele stabilite la Gorj nu au fost luate în calcul pentru că laboratorul nu are acreditare. „Sperăm că până la sfârşitul anului să reuşim această performaţă pe care mi-o doresc foarte mult, atât în plan profesional cât şi personal, pentru că este o mare realizare, dacă reuşim să încheiem acest proces complicat şi costisitor din punct de vedere material. Este un proces birocratic care durează foarte mult şi presupune foarte multe acte, norme şi proceduri legale pentru ca laboratorul instituţiei să fie acreditat”, spune Marius Boeriu. 
Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică a alocat suma de 100 de milioane de lei vechi pentru angajarea unei firme de consultaţă care se va ocupa de acreditarea laboratorului, iar peste 2 miliarde şi jumătate vor merge la dotarea cu aparatură performantă. Acreditarea laboratorului se va face etapizat, pe parametrii de activitate. „S-a demarat în ultimele luni o acţiune de acreditare a laboratorului conform normelor Uniunii Europene, pentru că nu ne mai putem desfăşura activitatea de analiză a alimentelor, a apei sau a altor analize de laborator fără această acreditare. S-a demarat încă de acum doi ani, dar din lipsa fondurilor s-a sistat. De câteva luni noua conducere a început acest proces de acreditare prin angajarea unei firme de consultanţă. Încercăm să acredităm anumiţi parametrii care pot să se efectueze la nivelul laboratorului de chimie şi toxicologie şi la nivelul de microbiologie, asta pentru că nu toţi parametrii pot fi acreditaţi pentru că este foarte costisitor”, susţine Adiana Sfârlează, director economic din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.  
  Mariu Boeriu consideră că atâta timp cât în laborator lucrează oameni foarte bine pregătiţi este păcat ca munca lor să fie în zadar.


Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: