A accelerat în 2008 şi a rămas fără permis în 2013
Un craiovean care lucrează la o termocentrală din Gorj a rămas fără permis pentru patru luni, din motive pe care nu le ştie. A.V. a primit acasă două adrese de la IPJ Gorj. Una emisă pe 27 septembrie, în care i se comunică faptul că la data de 25 septembrie i-a fost suspendat dreptul de a conduce, începând cu 24 octombrie, pentru o perioadă de 120 de zile. Cum omul nu a scos maşina din parcarea din Craiova în ziua de 25 septembrie, şi-a pus desigur întrebarea ce s-a întâmplat. A primit şi o a doua adresă, întocmită de IPJ Gorj pe 25 septembrie, în care i se aduce la cunoştinţă că i s-a majorat cu 30 de zile o interdicţie de a conduce din 2008. Asta deşi şoferul cu pricina a contestat la acea vreme amenda în instanţă şi a câştigat.
În anul 2008, șoferul a fost depistat în localitatea Brănești conducând cu viteză peste limita legală admisă. A fost atunci oprit în trafic de un polițist care i-a făcut un proces verbal prin care îi era reținut permisul de conducere pentru 90 de zile, dar era sancționat și cu amendă. Doljeanul a contestat în instanță această sancțiune, asta pentru că în trafic nu era niciun indicator care să-i arate că a intrat în localitate. „La vremea ceea eram în mașină cu un coleg de serviciu. Am trecut prin localitatea Capu Dealului, am văzut indicatorul care arată sfârșitul localității și am accelerat. Drumul nu avea un indicator care să arate că am intrat în comuna Brănești, iar eu am continuat să rulez cu viteză, neștiind că am intrat în localitate. Am văzut venit din față o mașină neinscripționată, dar cunoscută de cei din Gorj că ar avea detector radar. Am oprit și i-am prezentat documentele polițistului care mi-a spus că am depăşit viteza, că va trebui să-mi suspende permisul de conducere pentru 90 de zile și că îmi va da o amendă contravențională. Am refuzat să semnez procesul verbal pe motiv că nu am știut că sunt în localitate. Mi-a dat o dovadă și am plecat”, a declarat șoferul.
A contestat în instanță și a câștigat
Șoferul a contestat procesul verbal în instanță și a câștigat. „Admite în parte plângerea. Înlocuieşte sancţiunile aplicate cu sancţiunea avertismentului şi menţine în rest dispoziţiile procesului verbal atacat. Cu recurs”, a decis instanța în mai 2008. Șoferul doljean a considerat că s-a terminat totul, însă nu a fost așa.
După cinci ani a fost înștiințat de către autoritățile din Gorj că trebuie să predea permisul pentru fapta comisă în 2008 și i s-a adus la cunoștință că a mai comis o greșeală în trafic chiar în toamna acestui an. „Am găsit în cutia poștală un aviz să mă prezint săptămâna trecută la poștă pentru ridicarea unei recomandate. Pe aviz erau trecute două documente. În prima anexă eram informat că pentru o faptă care s-a petrecut în 25.09.2013, probabil în Gorj, pentru că documentul a fost emis de IPJ Gorj, am permisul suspendat 90 de zile și pentru nepredarea în termen de 15 zile, mai am încă 30 de suspendare, în total 4 luni. În acea zi eu nu am mișcat mașina din parcare din Craiova. În cel de-al doilea document se face referire la evenimentul din 2008 și la plângerea mea care a fost admisă, dar se spune că am permisul suspendat pentru 90 de zile plus suplimentarea în caz de nepredare”, a mai spus șoferul, care pe bună dreptate nu înţelege ce i se întâmplă.
Nu știe ce se întâmplă
Cu cele două înștiințări în față, șoferul doljean nu mai înțelege nimic și nici nu știe pentru care faptă i se reține permisul de conducere. „Nu știu ce să cred. Pentru fapta din 2008 nu a fost văd respectată de către poliție decizia instanței, nu respectă legislația sau există posibilitatea ca eu să fi rămas înregistrat cu sancțiune la poliția Gorj din cauza unui funcționar neglijent. La data de 25.09.2013 nu am condus, deci nu aveam cum să comit vreo contravenție și e vorba de un abuz sau de o eroare grosolană. Probabil va trebui să mă adresez din nou justiției și să cheltuiesc bani pentru drumuri și avocați, zile nelucrate de la serviciu din cauza polițiștilor din Gorj”, a mai spus şoferul supărat.