Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

14 gorjeni îşi deschid afacere în domeniul agricol

Mai mulţi locuitori din Crasna, dar şi fiul fostului şef al Direcţiei Silvice, Costel Bobic, au accesat fonduri europene pentru a dezvolta afaceri în agricultură. Sumele primite de aceştia ajung de până la 25.000 de euro, băiatul fostului şef al Direcţiei Silvice investind suma la Cătunele pentru a creşte plante ornamentale şi flori.

Şase locuitori din Crasna au obţinut şi ei finanţare pentru proiecte, urmând să folosească banii pentru oierit şi stupărit, în principal. Şeful Direcţiei Agricole, Valeriu Petrică, afirmă că la nivel de judeţ au fost aprobate 14 astfel de finanţări nerambursabile, o nouă sesiune de depunere a proiectelor derulându-se toamna aceasta. Banii se dau solicitanţilor care au sub 40 de ani şi studii în domeniul agricol sau măcar bacalaureatul, persoanele până în 62 de ani putând să obţină şi ele de la Uniunea Europeană un ajutor de 1500 de euro pe an, dacă îşi vând o parte din producţia agricolă la piaţă.

"Pentru cei care accesează măsura 112, persoane până în 40 de ani, sunt alocate 60% din fonduri acum, în anumite condiţii, trebuie studii, cel puţin bacul, posesia terenului şi altele, iar restul 40% se dau după trei ani, când este evaluat din nou proiectul. Pentru cei care merg pe măsura 141 şi cer 1500 de euro pe an condiţiile sunt mult mai uşoare, deşi şi aici am avut sute de solicitanţi care au pierdut proiectele pentru că nu aveau certificat de producător. Ei trebuie să vândă la piaţă o parte din producţie. Avantajul aici este că peste trei ani cel mai rău lucru care se poate întâmpla e să se oprească finanţarea, pe când, în cazul celălalt, dacă se opreşte finanţarea trebuie daţi înapoi şi banii primiţi acum", spune Petrică.

Vizualizări: 139

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: