UE deschide o investigație detaliată privind măsurile de sprijin în favoarea CE Oltenia

Comisia Europeană a deschis o investigație detaliată pentru a evalua dacă măsurile de sprijin din România în favoarea Complexului Energetic Oltenia SA ar fi conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat pentru companiile aflate în dificultate, conform www.pymnts.com. Informatia nu a fost inca discutata ori confirmata in tara noastra. 

Citeste si: CE Oltenia a publicat planul de restructurare actualizat 

Producătorul de electricitate se confruntă cu dificultăți financiare.

După acordarea temporară a unui ajutor de salvare acordat de stat companiei și aprobat de Comisie în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat în februarie 2020, la 4 decembrie 2020, România a notificat Comisiei un plan pentru restructurarea CE Oltenia.

Planul de restructurare prevede aproximativ 2 miliarde de euro (9.93 miliarde RON) de sprijin pentru CE Oltenia, din care 1.33 miliarde de euro (6.48 miliarde RON) de sprijin public acordat de statul român, sub formă de granturi și împrumuturi (inclusiv împrumutul de salvare de 251 milioane de euro pe care CE Oltenia nu l-a restituit). Restul sumei ar fi acoperit de fondurile UE, mai exact, un grant din Fondul de Modernizare, pentru care România ar aplica.

Normele UE privind ajutoarele de stat permit statelor membre să sprijine companiile aflate în dificultate, în anumite condiții stricte. În special, ajutorul poate fi acordat pentru o perioadă de până la șase luni. După această perioadă, ajutorul trebuie fie rambursat, fie statele membre trebuie să notifice Comisiei un plan de restructurare pentru aprobarea ajutorului de restructurare.

Planul trebuie să asigure că viabilitatea companiei poate fi restabilită fără sprijin suplimentar din partea statului, că compania contribuie la un nivel adecvat la costurile restructurării sale.

Vizualizări: 3,156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: